Националният съвет на "Да, България" е взел решение, с което възлага на оперативното ръководство (изпълнителния съвет) на формацията да проведе разговори с партньорите от "Демократична България" за надграждане на обединението като "водещ субект в център - дясното политическо пространство", съобщиха от партията.

Освен това се възлага на изпълнителния съвет да проведе вътрешнопартиен дебат за избор на европейско политическо семейство, включително и "с оглед възможността за включване в едно общо европейско политическо семейство с "Демократи за силна България" (ДСБ), която членува в Европейската народна партия (ЕНП).

Националното ръководство препотвърди подкрепата си за кабинета "Денков", участието си в коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и стратегическото взаимодействие с ДБ за реализиране програмните цели на управлението.

Решението се състои от пет точки, сред които се откроява започването на дебати за актуализиране на идейната платформа на партията. В този смисъл е и началото на разговор за принадлежност към европейското политическо семейство на ЕНП, където членува партньорът на коалицията "Демократична България" - "Демократи за силна България (ДСБ).

Във връзка с това на Фейсбук страницата си "Да България" цитира позиция на председателя си Христо Иванов: "Демократична България трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от десни позиции. Трябва ни политическа сила, която да дефинира дългосрочните цели на обществото за неговата внимателна, умерена, нереволюционна модернизация и адаптация към изключително сложната геополитическа ситуация в света. Трябва ни политическа сила, която отстоява десните ценности."

До март партията трябва да има отговор на въпросите - тогава ще проведе Национална конференция.

Наред с тези, е взето и решение, с което се потвърждава подкрепата на коалицията ПП-ДБ и на кабинета "Денков".

С партньорите от ДСБ "Да България" ще обсъжда и възможностите за "надграждане на "Демократична България" като водещ субект в център-дясното политическо пространство".