Броени дни преди първия тур на местните избори, фаворитите за София Йорданка Фандъкова и Мая Манолова се изправиха в нов дебат, този път задочен. Днес двете гостуваха една след друга в тв предаването на bTV "Тази сутрин".

Първи започна гражданският кандидат Мая Манолова. Тя обвини, че истинските управленци на София са "Орлетата" на Бойко Борисов.

"Йорданка Фандъкова е един почтен човек, но остави други да взимат решенията в Столична община. Задкулисието е именно там, а не в моите отношения с институциите. Таен кръг управлява парите на столичани и това е другата причина да реша да се кандидатирам - за да бъде решен този проблем. Това са приближени бизнесмени, които редят обществените поръчки, знае се предварително кой ще ги спечели. Това са образно казано "орлетата" на г-н Борисов, които управляват София", заяви Мая Манолова.

По думите й обществените поръчки в София се правят за определени фирми. Във връзка с думите на Бойко Борисов, че тя често ходи в Министерски съвет и се вижда с премиера, Манолова заяви, че за една година се е срещала с него само два пъти. Тя бе категорична, че кампанията й е абсолютно прозрачна, а "мръсните удари" идвали от опонента й.

Призовавам г-жа Манолова да си изясни отношенията с г-н Борисов. Така кандидатът на ГЕРБ и СДС за кмет Йорданка Фандъкова отвърна минути на обвинението от основния си опонент, че столицата се управлява от таен кръг "Орлетата".

"Не приемам да ми говори за задкулисие човек, който беше лицето по време на правителството "Орешарски" на задкулисието, и стоеше срещу гражданите, а сега се крие зад. От началото на кампанията слушам внушения без конкретика", заяви Фандъкова.

"По този начин иска да отврати хората и да обясни, че всички са маскари и няма смисъл да се гласува. А ниската избирателна активност работи за статуквото. Най-много ме учудват личните нападки и обиди, които отправя срещу мен г-жа Фандъкова, докато аз говоря с факти и с числа. Ще чуете, че съм неинформирана, некомпетентна, че нямам проекти за Столична община", продължи Манолова.

По думите й нейната програма дава ясни отговори в разумни срокове за решаването на проблемите на столичани. По отношение на мръсния въздух тя предлага въвеждането на "бял билет" в дните с високи вредни емисии, което означава безплатен транспорт.

Освен това да се създадат зони за ниски емисии, които да ограничат достъпа до автомобили, когато има сериозни превишения. Ще настоявам и за енергийни помощи с ток, парно и газ, вместо с дърва и въглища", каза още Мая Манолова.

В отговор Йорданка Фандъкова отрече да е нападала опонента си на лична основа.

"За тези години успяхме да намалим два пъти и половина емисиите от градския транспорт с подмяната на превозните средства. Сега провеждаме процедури за закупуване на малки електробуси, които да гарантират довеждащия транспорт от кварталите до метрото", добави тя.

По думите ѝ е планирано на 82 такива електробуса.

"Белият билет, или т. нар. безплатен транспорт, е заложен в нашата програма в дните със сериозни проблеми с въздуха. Заедно с него ще се работи по спирането изцяло или частично на автомобили, които замърсяват. Предложила съм в парламента да се промени законът и да се означава със стикер екологичния клас на автомобилите. Имаме възможност и чрез системата за управление на трафика да контролираме този процес - когато спираме автомобилите, които замърсяват, да пускаме безплатен транспорт", допълни Фандъкова.

Относно проблема с детските градини Мая Манолова предлага програма за изграждане на достатъчен брой детски градини до края на мандата й, така че за всяко дете да има детска градина.

"Би следвало вече да започне отчуждаването на терени, които са отредени за детски градини, но които са частна собственост. Има 15 такива терена, на които сроковете са изтегли. Те са в кварталите "Младост", "Люлин", "Манастирски ливади", "Кръстова вада", допълни тя.

"Първа поставих въпроса с недостига на места в детските градини още докато бях зам.-кмет на София. Тогава защитих бюджет, за да започнем строежа на нови детски градини. 100 нови сгради сме построили за това време и продължаваме. Само тази година строим 10 нови градини и имаме готовност да започнем дейностите по още 6. 17 800 нови места осигурихме досега и планираме много ясно с конкретни проекти и терени продължаването на изграждането на детски градини", отговори Йорданка Фандъкова по въпроса за детските градини.

Мая Манолова показа и писмо, в което "Булгаргаз" предупреждава "Топлофикация", че ако до края на този месец не плати 60 млн. лв., а до края на ноември още 40 млн. лв., доставките на газ ще бъдат застрашени.

"Заради безхаберието, източването и безобразията в "Топлофикация" са застрашени доставките на газ за цялата страна. Дружеството трябва да бъде заздравено и източването му да бъде прекратено. Столична община съдейства за това с липсата си на реакция", заяви Манолова.

Йорданка Фандъкова обаче настоя, че това, което показва Манолова, са регулярни писма от "Булгаргаз". По думите й дружеството от години налага рекетьорски условия на "Топлофикация. Кметът уточни, че се работи по законови промени, които да дадат възможност на топлофикационото дружество да работи с други доставчици на газ. Тя напомни, че преди години "Топлофикация - София" беше върната на Столичната община с дългове над 500 млн. лв.

Тя опроверга и твърдението за че в града има 1200 нейни предизборни билбордове.

"Това е общият брой на билбордовете, моите са под 300 и е ясно откъде идва финансирането - от субсидиите на ГЕРБ и СДС. Г-жа Манолова в едно студио заяви, че няма билбордове, а се вижда, че има. Нека каже и кой плаща за тях".

Самата Манолова по-рано обясни, че в момента на изказването си не е била запосната с това, че нейните партнцори от "Движение България на гражданите" са платили за поставянето на 9 билборда с нейния лик.