„Вчера постигнахме много голяма победа - която е на гражданите, срещу монопола и частните съдебни изпълнители, срещу банките, топлофикациите, мобилни оператори, които събират вземанията си с частни съдебни изпълнители", заяви Мая Манолова пред Нова телевизия.

С промените в Закона частните съдебни изпълнители няма да могат да начисляват такси, които са по-големи от дълга.

„Обмислям между първо и второ четене да предложа таксите да не могат да надвишават половината от задължението", обясни Манолова.

Въпреки подкрепата за Закона за частните съдебни изпълнители на първо четене, Манолова подчерта, че от ГЕРБ са отхвърлили промените в Гражданско процесуалния кодекс (ГПК). Според нея много често заради едно задължение, събирано през частния съдебен изпълнител, без гражданинът даже да разбере, че е обект на принудително изпълнение, една сутрин се събужда със запорирано трудово възнаграждение, сметки, даже и с изнесени за продажба имоти.

По думите ѝ има и случаи, в които хората не само не дължат пари, но даже са надплатили част от задълженията си. Докато доказват това пред съда обаче, имотът им е изнесен и продаден.

За нея обаче най-важно е да бъдат подкрепени промените в ГПК, които засягат вземанията на банките от нередовни платци. При сегашното положение банките са привилигеровани и могат да се сдобият с изпълнителен лист без дори длъжника да знае за това.

Манолова предлага длъжниците да могат да обжалват тези решения и да има публични търгове за запорираното имущество, защото в момента то се продавало на близки до банката фирми на половин цена.