Прокуратурата не е библиотека, в която главният прокурор натиска папки, за да не влязат в съда, каза главният прокурор Сотир Цацаров на конференция в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Прокуратурата е на крачка от това да бъде консервирана изцяло и да се превърне в нещо, което тя не бива да става в никое общество, добави той. 

Главният прокурор се обяви по време на форума против европейския Механизъм за сътрудничество и проверка в настоящия му вид. Като призна, че знае, че мнението му звучи "еретично", той коментира, цитиран от БНР: 

"Механизмът за сътрудничество и проверка отдавна се е превърнал само в механизъм за проверка. Сътрудничеството го няма, то се прояви за първи път едва с този доклад. И понеже се е превърнал в такъв, той дава само умозрителни оценки, резултатът от които е подхранване на вътрешни политически борби." 

Цацаров призова да се спрем с изкуственото противопоставяне, всеки да си носи отговорността и да се приключи с вредната теза за грешната и неможеща прокуратура и "всезнаещия съд, който се намира във висините". 

"Само слепи хора могат да си мислят, че съдебната реформа не започва от реформата на МВР. Ако не създадем условия да се разкриват престъпления, няма защо да се сърдим, че няма ефективно наказани", каза бившият главен прокурор Борис Велчев.

Обръщайки се към присъстващия в залата свой наследник на поста, Велчев подчерта: 

"Сигурно г-н Цацаров е щастлив от бройката разкрити престъпление за корупция по високите етажи"

И допълни, че такива престъпления се разкриват по медиите, но рядко има дела.

Съдебен борд

Ако влезем в спирала на прехвърляне на отговорност между съд и прокуратура, за да избягаме от отговорност, със сигурност ще се наложи въвеждане на съдебен борд, заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Темата за създаване на единна европейска прокуратура не намери широк отзвук у нас, но за сметка на това широко се тиражира идеята за мониторинг на прокуратурата, каза още Панов и допълни, че според някои това е плавен преход към искане за въвеждане на съдебен борд.

"От както съм председател на ВКС няма нито едно дело за корупция срещу висши представители на властта", каза още Лозан Панов.

Той даде за пример едно от делата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който беше осъден на първа инстанция и окончателно оправдан от ВКС. Това предизвика полемика заради контраста на решенията.

"Така хората логично си задават въпроса дали оправдателните присъди на последната инстанция не са политическа корекция на политическата отговорност на предишните инстанции", допълни Панов.

По думите му това дело блестящо доказва защо е необходимо да се намали политическата квота във ВСС. Нещо, което не се случи.

Преди няколко дни главният прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния Лаура Кодруца Кьовеши съобщи, че 1250 властимащи са били изправени на съд по корупционни обвинения само за една година.