Бившият министър на иновациите Даниел Лорер направи първия си коментар за имотните сделки, заради които ще бъде разследван от Антикорупционната комисия заедно с финансовия министър Асен Василев. Той намекна и че ще съди тези, които са засегнали името му.

"Имотите, обект на многобройни публикации, са купувани и продавани на пазарни цени, декларирани и всички данъци се плащат в срок", пише Лорер в профила си в социалната мрежа и дава следната информация за апартамента:

"1/ Фирмата CTW е закупила имота през 2019 година на пазарни цени на стойност 950.000 евро и ми е продала част от него на пазарни цени, съответстващи на дела ми в къщата, поетите рискове за състоянието на конкретния имот и на имотния пазар през 2020. Няма как цените да не са пазарни предвид факта, че сделката за къщата е финансирана с банков кредит, и къщата е обезпечение по него.

2/ По предварителна уговорка влизам с финансово участие още по време на ремонта през 2020, отбелязано в декларацията ми пред КПКОНПИ от 2021г. През 2020, когато влизам в този имот, състоянието му е почти само на груб строеж, останали са само носещите конструкции. Годината е първата Ковид година. Влизам в съсобственост в сериозно недовършен имот. Това винаги се отразява на цената на свободния пазар.

3/ Фактическата продажба на имота се извършва почти 2 години по-късно, когато завършват сложните процедури по урегулиране на отделните части с отделни нотариални актове. Това забавяне се дължи на моето настояване да не придобивам идеални части.

След преструктуриране на къщата и разделение на два имота, през 2022, сключвам нотариална сделка и придобивам имота нотариално.

4/ През 2023 го продавам на пазарни цени за идеален център на София и за напълно завършен и мебелиран вид. Защо заедно с фирмата? Защото купувачът искаше да закупи само целия имот. Защо моята цена е по-висока? Защото не държах да продам току-що построения си дом, освен ако не си заслужава наистина.

5/ Всичко е декларирано и съответно всички дължими данъци се плащат в срок. Заради краткият срок на притежание, тази година предстои да платя пълен данък печалба.

6/ Не съм отдавал под наем, нито съм получавал наем за апартамента от когото и да било."

"Всичко това можеше да стане достояние на заинтересованата общественост, ако авторът на първата публикация беше запитал предварително, какъвто опит въобще не е правен", отбелязва Лорер във Facebook и добавя, че е наясно, че нежеланието му да дава подробни детайли пред медиите е довело до нарастване на "лавината срещу нас".

"Убеден съм, че проверките на институциите ще покажат, че става дума за несправедлива атака. Ще им съдействам изцяло, след което аз ще предприема съответните действия срещу засегналите името ми", заявява бившият министър на иновациите.

Казусът с имотните сделки тръгна от разследване на "Бърд", според което бивша фирма на Асен Василев е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 млн. лв., но успял да спаси имотите си с изгодна сделка.

На 29 декември 2023 г. Марио Иванов Сотиров - управител и настоящ собственик на "СТВ Консълтинг" ЕООД, както и приближен на "Продължаваме промяната" и на министър Василев, подал в Търговския регистър внесена ден преди това молба в съда за обявяване на фирмата в несъстоятелност, а причината била, че на 17 ноември 2023 г. американският гражданин Себастиян Бретшнайдер получил от съда обезпечителна заповед за над 5 милиона лв., издадена на негово име, и наложил запор на сметките на тази фирма.

На 7 септември 2023 г. "СТВ Консълтинг" продала дворното място и пет имота в сграда на ул. "Чаталджа" 3 в София за близо 3 милиона лева и след това фалирала. Купувачът бил фирмата на Станислава Арнаудова "Интелигентни трафик системи" (ИТС), която дистрибутира продажбата на винетки у нас срещу комисиона от 7%.

Според Bird.bg парите "се изпарили" в неизвестно направление, а Себастиян Бретшнайдер блокирал само малко над половин милион лева. Марио Сотиров бил дългогодишен управител на фирмите на Асен Василев, както и на "СТВ Холдингс" ЕООД и "СТВ България" ЕООД - и двете собственост на офшорката "Акселберт", регистрирана на Британските Вирджински острови. Според разследването офшорката и към днешна дата била собственост на Асен Василев.

В продължение по темата Bird.bg твърди и че "апартаментът на Даниел Лорер в офис-сградата на "Чаталджа" всъщност е мезонет с обща площ 234 кв.м. и частен асансьор към подземния паркинг".

По-рано Асен Василев също коментира случая, като го определи като "скалъпена история", и допусна, че името му е замесено злонамерено.