Няма никаква драма със сградата на "Чаталджа". Това коментира в предаването "На Фокус" с Лора Крумова министърът на финансите Асен Василев.

"Сградата е купена от фирмата, от която аз съм излязъл още преди да вляза в първия служебен кабинет на Румен Радев през 2021 година. Сградата е купена с банков кредит", заяви Василев.

"Не мисля, че има скандал. Има опит да се нанесе репутационна щета срещу мен, за което завеждаме дело срещу Чобанов и "Bird", защото изнасят невярна информация", каза още той.

Според Василев това е серия от атаки, които вървят срещу него. Той уточни, че преди Коледа и Нова година те са били свързани с професионалната му работа и изпълнението на Бюджета, а сега атаките вървят към жълтия спектър.

Запитан не смята ли, че по някакъв начин това ще доведе до щети, тъй като досега партньорите казваха, че ще заеме позицията на вицепремиер, министър на финансите след ротацията, Василев отвърна: "Аз никога не съм бил вицепремиер в този кабинет, нямам и намерение да бъд...", започна той, но, прекъснат с въпрос дали визира ротацията, продължи: "Не, това, за което аз винаги съм бил и съм искал, е министър на финансите, и честно казано...".

След като водещата го попита дали няма да бъде вицепремиер, а той отвърна "Аз никога е нямало да бъда вицепремиер", беше помолен да бъде по-конкретен на фона на изказването на изразеното одобрение от Николай Денков за двама вицепремиери:

- Аз Ви казвам, че аз лично никога не съм държал да бъда вицепремиер.

- Вие не държите, но ще бъдете ли?

- Не мога да Ви кажа, това ще го реши парламентът. Но това, което е изключително важно в случая за...

- Борисов каза, че е добре да бъдете и за това...

- Добре, няма проблеми. Няма да се противя, но никога не е било цел. Основната политика, която провеждам е финансовата политика.

Асен Василев уточни, че за момента страната ни се бори да стане част от еврозоната на 1 януари 2025 година. "Това е датата, която дискутираме с всички европейски партньори", добави той.

По думите му доходите в страната растат два пъти по-бързо от инфлацията.

Министърът на финансите добави, че наетата от "Продължава промяната" лобистка фирма е имала за цел да защити интересите на българската държава. Той уточни, че това е станало публично и прозрачно.

Василев коментира и срещата на Кирил Петков със Спас Русев, която предивзива поредица политически коментари в последните дни. "Не съм го питал, не ми е казал. Не виждам проблем да се срещне на публично място с всеки", каза той. Василев обясни, че също познава Русев, но не е имал лични срещи с него.