Разследване на Bird.bg, свързано с финансовия министър Асен Василев и депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Даниел Лорер, предизвика реакцията на министъра, а по-рано и дискусия в Народното събрание.

Накратко в разследването, публикувано на 10 януари, се казва, че бивша фирма на Асен Василев е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 млн. лв., но успял да спаси имотите си с изгодна сделка. 

На 29 декември 2023 г. Марио Иванов Сотиров - управител и настоящ собственик на "СТВ Консълтинг" ЕООД, както и приближен на "Продължаваме промяната" и на министър Василев, подал в Търговския регистър внесена ден преди това молба в съда за обявяване на фирмата в несъстоятелност, а причината била, че на 17 ноември 2023 г. американският гражданин Себастиян Бретшнайдер получил от съда обезпечителна заповед за над 5 милиона лв., издадена на негово име, и наложил запор на сметките на тази фирма.

На 7 септември 2023 г. "СТВ Консълтинг" продала дворното място и пет имота в сграда на ул. "Чаталджа" 3 в София за близо 3 милиона лева и след това фалирала. Купувачът бил фирмата на Станислава Арнаудова "Интелигентни трафик системи" (ИТС), която дистрибутира продажбата на винетки у нас срещу комисиона от 7%.

Според Bird.bg парите "се изпарили" в неизвестно направление, а Себастиян Бретшнайдер блокирал само малко над половин милион лева. Марио Сотиров бил дългогодишен управител на фирмите на Асен Василев, както и на "СТВ Холдингс" ЕООД и "СТВ България" ЕООД - и двете собственост на офшорката "Акселберт", регистрирана на Британските Вирджински острови. Според разследването офшорката и към днешна дата била собственост на Асен Василев. 

В продължение по темата Bird.bg твърди и че "апартаментът на Даниел Лорер в офис-сградата на "Чаталджа" всъщност е мезонет с обща площ 234 кв.м. и частен асансьор към подземния паркинг"

В публикация във Facebook Василев нарече разследването "скалъпена история" и допусна, че името му е замесено злонамерено. Финансовият министър обясни, че истината била следната: 

  • Сградата на ул. "Чаталджа" 3 е купена от фирма "СТВ Консълтинг" ЕООД през 2019 г. за изграждане на офис на компанията.
  • Покупката е извършена с банков кредит в размер на 2,9 млн. лв., който включва цената на имота (по оценка на банката) и средства за пълна реконструкция на сградата.
  • Реконструкцията е завършена през 2021 г.
  • През май 2021 г. излизам от фирмата и с това приключва моето участие в "СТВ Консълтинг" ЕООД, което е видно и от Търговския регистър.
  • По информация от настоящия собственик на фирмата (която е и публична в Имотния регистър), офис сградата е продадена на 7 септември 2023 за 3,1 млн. лв.
  • Със средства от сделката е погасен остатъкът от кредита за ипотеката на сградата в размер на 2,46 млн. лв. (информация, проверима в Кредитния регистър).
  • Сделката е извършена през брокерска агенция на пазарна цена и плащането е по банков път.
  • Не само, че не познавам купувача, но и смятам за абсурдно и злонамерено замесването на името ми в скалъпена история за нещо, което се случва две години и половина след като съм излязъл от фирмата.

Василев пише още и че "ако "Бърд" беше истинска разследваща медия, щеше да установи, че лицензът на въпросния купувач на сградата за ТОЛ-системата е издаден през 2019 г., когато той не е бил в политиката.

"И за да сложа край и на тези спекулации припомням, че нашият кабинет през 2023 г. за първи път премахна монопола на ТОЛ-оператора, като издаде лицензи на още две компании. И още две са в процес на интеграция.

Опитът от досегашното ми взаимодействие с БЪРД показва, че фактите не са на почит в тази медия. И в този случай тя отново е източник на дезинформация. Оставям на вас да прецените дали това е обикновен непрофисионализъм или е част от политическа атака".

Василев публикува и снимки, за които казва, че са на сградата на "Чаталджа 3" преди и след реконструкцията.

Даниел Лорер все още не е коментирал темата. Тя обаче беше повдигната в парламента още в петък от Тошко Йорданов от ИТН, който се обърна с въпрос към премиера Николай Денков по време на блиц контрола. Ако това е вярно, има ли моралното право Василев "изобщо да бъде министър в българско правителство", попита Йорданов. Депутатът Радостин Василев, който се отцепи от ПП-ДБ преди месеци, пък определи информация за "Чаталджа" като много притеснителна. 

Денков отговори така:

"Не разбрах, първо, има ли някакъв сигнал за закононарушение за нещо, което противоречи на закона. Ако има такъв, моят призив към Вас лично, към всеки, който иска - да подаде такъв сигнал към органите. Аз съм сигурен, че те ще потърсят начин да разследват и да направят крайно заключение. Дали е морално - аз мога да съдя за това само когато бъдат представени съответните въпроси и отговори от финансовия министър".