Софийската градска прокуратура проверява сигнал от гражданско сдружение БОЕЦ срещу министъра на финансите Асен Василев и депутата от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер, съобщава bTV.

Според наблюдаващия прокурор от сигнала не може да се стигне до извода има ли извършени финансови престъпления.

Затова е възложена и проверка в следващите три месеца на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) - новото звено, което разследва лица, заемащи публични държавни длъжности. Тя беше създадена през септември 2023 г. (КПКОНПИ беше разделена на две звена - за борба с корупцията и за отнемане на имуществото).

В сигнала за съмнителни имотни сделки и корупция на БОЕЦ фигурира и името на Станислава Арнаудова, собственичка на компанията "Интелигентни трафик системи", която е посредник при продажбата на винетки у нас.

Едната сделка е направена от бивша фирма на министър Василев, която в момента е със запорирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 млн. лева. Купувач е фирмата на Станислава Арнаудова. Същия ден тя, като физическо лице, е купила имот на Даниел Лорер на изгодна цена.

До този момент Даниел Лорер не е дал своята позиция по казуса. Асен Василев пък е заявил пред телевизията, че няма да коментира, докато не се запознае със съобщението на прокуратурата.

На сайта на Софийската градска прокуратура, както и в този на прокуратурата на Република България, към момента обаче не е публикувано подобно официално съобщение.