"Изненадани сме, че българското правителство е това, което обявява война на "Възраждане", каза лидерът на партията Костадин Костадинов в изявление пред медиите по повод думите на премиера Николай Денков. По-рано министър-председателят призова за предприемане на мерки срещу "Възраждане" заради техните заплахи за насилие и агресия. 

Костадинов съобщи, че днес самият той е получил заплаха за "физическо отстраняване".

"Българското правителство обяви война на една българска партия. Според Денков "Възраждане" е единствената опозиция. Ние от "Възраждане" не признаваме това правителство от първия ден, в който той съществува", заяви той.

"Управляващите ни водят към украински сценарий - говори се за забрана на политически партии. Днес за пореден път получихме заплахи за физическо премахване на хора от партията, включително към мен самия. Нас ни подготвят за украински сценарйи, който цели да вкара държавата ни в гражданска война", каза той.

По думите му управляващите ще се опитат да задействат за втори път процедура за забрана на партията, защото се страхували, че "Възраждане" се е устремила към позицията напърва политическа сила. Самият Костадинов заяви, че данните, с които разполага, са такива.

Той напомни, че формацията няма притеснение да спечели на терена на правосъдието, както е станало през 2020-2021, когато властта тогава се опитала за първи път да забранят формацията.

"Знаем, че и в момента сме подслушвани и наблюдавани, това няма да ни пречупи. Единственото нещо, с което заплашваме сегашните управляващи, е, че казваме истината", добави той и нарече управниците "неофашисти".

"Нека да си поговорим за това кой чертае разделителни линии в обществото, кой иска да ни вкара във война. Отечеството е в опасност. Управляващите няма да се поколебаят да изпълнят сценария, който им е написан", каза Костадинов. "Очевидно американския режим в родината ни върви по стъпките на украинския сценарий от преди 10 години, с което цели да превърне България във втора Украйна", е неговото твърдо убеждение. 

Ще се опитат да нарушат българските закони и да попречат на провеждането на референдума за еврото, каза той. Няма да допуснем гражданският мир да бъде взривен, заяви още Костадинов. Лидерът на "Възраждане" обобщи, че наблюдаваме "реставрация на неофашизма във всичките му форми - забрана на партии, забрана на медии, тоталитаризъм във всичките му форми".

"Възраждане" поиска изслушване на Николай Денков в парламента заради изказванията му срещу политическата организация

Парламентарната група на "Възраждане", на основание чл. 111, ал.1 и 2 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС), предложи на председателя да се проведе изслушване в пленарна зала на министър-председателя на Република България Николай Денков, относно дадения от него брифинг пред медиите на 27.06.2023г.

Като основание народните представители на "Възраждане" посочват съдържащите се публично отправени твърдения и внушения от негова страна в качеството му на министър-председател и от страна на министри в състава на председателствания от него министерски съвет по отношение на партия "Възраждане", че е неофашистка партия. Както и заради отправените искания и призиви от негова страна към всички институции и политически партии за предприемане на мерки, насочени срещу политическата дейност и съществуването на партия "Възраждане".

На основание член 48, ал.3 от ПОДНС, "Възраждане" предлага изслушването на министър-председателя на Република България Николай Денков да бъде включено като точка първа от програмата за работата на Народното събрание за пленарната седмица 28.06.2023г. - 30.06.2023г., гласи съобщението до медиите на "Възраждане".