Председателят на БСП Корнелия Нинова оттегли депозираната устно оставка и отказа да я заяви пред петото заседание на 49-ия конгрес на парията. Като основен аргумент тя посочи предотвратяване на риска от хаос в редиците на социалистите.

В речта си пред 661 регистрирани делегати Нинова определи като грешка първоначалното си решение. По думите й, през изминалите 3-те седмици БСП е претърпяла редица трусове. За тях Корнелия Нинова обвини изцяло вътрешната опозиция, но без да назовава конкретни имена.

Още снимки от Конгреса вижте тук >>

Още преди Пленума миналата събота критиците на сегашното управление в БСП прогнозираха, че оставката няма да бъде реализирана.

"Очаквам театралността с оставката на Корнелия Нинова да продължи и на конгреса с емоционални изказвания", заяви председателят на ПЕС Сергей Станишев, а към мнението му и прогнозата, че Нинова ще опита да запази поста си, се присъединиха още Георги Гергов, Георги Пирински, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов и други.

На коментарите за евентуално оттегляне на оставката, още същия ден Корнелия Нинова отговори с думите: "Не си падам по сценарии. Подала съм я, конгресът има дневен ред, ще реши как да действаме оттук нататък".

Посоката за оттегляне на изявените намерения беше начертана още в откриващите изказвания на Конгреса днес. В тях представители на БСП-Пазарджик призоваха Нинова да се отметне от решението. След това Нинова взе думата. В дълга реч тя изреди успешните според нея ходове по време на мандата й, призна за допуснати грешки в кампанията за европейските избори, обвини вътрешната опозиция в нечиста игра, закани се да възстанови лично реда в партията и обяви, че се отказва да декларира оставка пред Конгреса.

"Имах два варианта - оставка на всяка цена, на инат, запазване на личното ми достойнство и его, но и хаос в партията и авторитарна власт в държавата. Вторият - поемам лични щети върху себе си, което се отразява на личния ми авторитет, но предпазвам партията от хаос и загуба на изборите. Мнозина ми градиха фалшив образ на човек, който е обладан от егото си и се стреми към лични постове. Пред избора егото ми или бъдещето на БСП и на държавата, избирам второто. Аз създадох този хаос и аз ще подредя нещата", заяви Корнелия Нинова и предложи точка 2 - констатиране на оставката, да отпадне поради липса на такава.

Предложението беше подкрепено с 535 гласа "за", 27 "против" и 11 въздържали се.

Предстои най-висшият партиен орган на БСП да се занимае с Политическия доклад на Националния съвет "За резултатите от преминалите избори за членове на Европейския парламент и готовността на БСП за предстоящите местни избори". Програма предвижда да се проведат и разисквания по доклада. За първи път той няма да се чете от лидера, а от шефа на работната група Валери Жаблянов.

Още в началото на Конгреса стана ясно, че делегатите няма да разглеждат промени в Устава на партията. Предложението за включване на такава точка в дневния ред беше отхвърлено със 186 гласа "за", 461 гласа "против" и 14 "въздържал се".

Чавдар Георгиев обясни, че тези промени в Устава ще дадат възможност Конгресът да избира председател, когато са предсрочно прекратени пълномощията му, но остава възможността за пряк вътрешнопартиен избор след приключване на мандата.

Депутатът Георги Свиленски направи обратно предложение - да не се включва такава точка в дневния ред, защото тези промени в Устава не са обсъждани от партийните организации. Има последователни хора, които са против прекия избор, но не мога да разбера поведението на Дъбов, Гергов, Янков и други, които са подписали това предложение, коментира Свиленски. Димитър Дъбов му отговори, че в промяната, под която се е подписал, са предвидени и двете възможности за избор на председател.

Велислава Дърева обясни защо е необходимо да бъде направена тази промяна в Устава. Спрямо промените, които приехме преди три години, Конгресът има право да разпусне партията, но няма право да избере председател. Разбирате ли този абсурд - той е и юридически, и политически, коментира тя.