"Не си падам по сценарии" - така председателят на БСП отговори пред журналисти на коментарите за евентуално оттегляне на оставката й на конгреса, който ще се проведе на 16 юни, предаде БТА.

По-рано днес президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев допусна, че всичко е един театър, който ще продължи вероятно и на конгреса с емоционални изказвания, с хора, които ще я помолят да си оттегли оставката. "Сценарият вече е написан", коментира той.

"Не ме занимавайте със сценарии, подала съм я, конгресът има дневен ред, ще реши как да действаме оттук нататък", каза Нинова.

"Не са приемани предложения за влизане в дневния ред на Конгреса на точка за промяна в Устава за избор на председател. 25 членове на Националния съвет внесоха своите идеи за промяна в Устава в НС. Тези идеи не са гласувани днес и не са включени в дневния ред на Конгреса", каза още Нинова пред медиите по време на заседанието на НС на БСП, цитирана в съобщение на пресцентъра на партията.

Председателят на БСП заяви, че е бил приет политически доклад - оценка за европейските избори и за подготовката за местните избори. "Бяха направени много предложения, изказаха се много различни мнения по доклада за евроизборите. Приехме го и възложихме на една комисия от 17 души да го допълни с внесените предложения и допълнения и да го внесем на Конгреса", каза тя. Нинова заяви, че е бил приет доклад на Комисията по идейно и програмно развитие как "Визия за Европа" е била реализирана в кампанията. "Имаше много предложения и създадохме комисия, която да ги отрази и ще допълни доклада", поясни тя. "Нищо не се е променило от предварително начертания дневен ред и за Конгреса, и за днес", категорична бе тя.

На въпрос за избора на Петър Витанов за председател на Делегацията на българските социалисти в ЕП, Нинова заяви, че няма политическо решение кой да е председател, а това решение е било взето с тайно гласуване от самите евродепутати от БСП. "Нека уважаваме демократичния им избор", коментира Нинова.