Петото заседание на 49-ия конгрес на БСП ще се проведе в зала 1 на НДК от 10.00 ч. То бе свикано с решение на Националния съвет на партията от 28 май 2019 г.

Петата сесията на най-висшия партиен форум се свиква по искане на лидера на БСП Корнелия Нинова, която пое отговорност за резултатите от евровота и подаде оставка като председател на партията.

Съгласно Устава на БСП конгресът е органът, който може да констатира оставката й. Именно това е една от точките в дневния ред на заседанието. Друга важна точка е стартиране на процедура за пряк избор на лидер на БСП.

Основният партиен документ предвижда председателят на БСП да се избира чрез пряк вътрешнопартиен избор по ред и условия, определени от Националния съвет на партията. Вотът за лидерското място се счита за редовен, ако в него са участвали

повече от половината от членовете на БСП. Прекият избор на председател на партията бе една от промените в Устава, които инициира самата Корнелия Нинова още след като оглави БСП.

Най-висшият партиен орган на БСП ще се занимае и с Политически доклад на Националния съвет на БСП "За резултатите от преминалите избори за членове на Европейския парламент и готовността на БСП за предстоящите местни избори". Програма предвижда да се проведат и разисквания по доклада. За първи път той няма да се чете от лидера, а от шефа на работната група Валери Жаблянов.