БСП започна конгреса си със сблъсък на двата лагера в партията - привържениците на ръководството застанаха зад Корнелия Нинова и настояха тя да си остане лидер, а опонентите й настояха за нови текстове в устава при предсрочно оттегляне на председателя на партията, негов приемник да се избира от конгреса, а не чрез пряк вот от цялата партия.

Снимки от конгреса вижте тук >>

Първо делегатът от София Владимир Иванчев поиска соцлидерката да оттегли оставката си с аргумента, че такова било желанието на мнозинството социалисти. Той посочи, че БСП няма още електронен регистър на членовете, от които се очаква да гласуват. Делегатите от Пазарджик излязоха с декларация в подкрепа на лидерката на БСП и поискаха да оттегли оставката си и втората точка от дневния ред на конгреса.

В реплика Велислава Дърева призова социалистите да не изнасят емоционални слова, лични обяснения и декларации, и привържениците на лидерката да се върнат към дневния ред.

"Според устава, който сме приели преди три години, конгресът има право да разпусне партията, но няма право да избере председател, разбирате ли този абсурд?! Той е и юридически, и политически. И в един хубав момент цялата партия ще падне в този капан на това, което седи в нашия устав. Ако някой иска да чете всички декларации - ама моля ви, няма нужда, отворете си "Епицентър", възкликна Дърева.

Снимка: "Булфото"

Напрежение възникна и между председателя на щаба за евроизборите Георги Свиленски и Димитър Дъбов. От микрофона в зала 1 на НДК Свиленски обвини Дъбов, че променя диаметрално позициите си за устава през годините. В отговор получи напомняне, че самият той има практика да сменя лагерите - с предишния лидер Михаил Миков по време на мандата му, а сега в противостоящия лагер в тандем с наследилата го на председателския пост Корнелия Нинова.

Снимка: "Булфото"

Преди това петото заседание на 49-ия конгрес бе открито с кворум от 661 делегати. To започна с химна на България, този на Европейския съюз и на Социалистическия интернационал.

Снимка: "Булфото"

"Другарки и другари делегати, уважаеми дами и господа и драги гости, днешното заседание на 49-ия конгрес се свиква по решение на Националния съвет на БСП на основание чл. 31, ал. 3 от Устава на БСП. От избраните 780 делегати на конгреса до момента са се регистрирали 661", каза председателят Корнелия Нинова, уточни, че има необходимото мнозинство и обяви заседанието за открито. Предстои делегатите да утвърдят своя дневен ред и да изберат работни органи на конгреса.

Петата сесия на конгреса бе насрочена от Националния съвет на партията на 28 юни по искане на Корнелия Нинова. Проектът на дневен ред предвижда политически доклад за евровота и задачите пред БСП, решение за констатиране на оставката на председателя на партията Корнелия Нинова и за стартиране на пряк избор за лидерското място.