Тя коментира твърдението на самия Гарелов, че решението на Огнян Герджиков е провокирано от SMS на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Самият премиер заяви, че няма значение дали има такова съобщение, той взел принципно решение, което било въпрос на морал.

"Иван Гарелов е решил да защити колега журналист и свободата на словото. Това е негов избор и отговорност. Но наш, на всеки българин, избор е да решим искаме ли да търпим човек, който като премиер управляваше митниците с SMS - "Ало, Ваньо, не проверявайте там, че съм обещал да не ги закачаме" и покровителстваше далавери. Управляваше с SMS съдебната система", заяви Нинова.

"Помните ли съобщението до член на ВСС по случая с двете каки? Сега, вече като бивш премиер, нарежда с SMS уволнение в Министерски съвет, защото се почувствал обиден от истината. Държава на смс управление ли ще бъдем или държава с правила, демокрация и работещи институции на база на закон, а не на телефон?", попита лидерът на социалистите.

Междувременно журналистката Велислава Дърева също коментира скандала.

„Оказва се, че г-н Герджиков е получил SMS, но не иска да говори за това. Бойко Борисов продължава да си мисли, че може да управлява държавата със SMS-и. Той така управляваше и съдебната система. Иван Гарелов зае професионална позиция, но, за съжаление, Огнян Герджиков зае политическа позиция и това вече е в разрез с функциите на едно служебно правителство”, каза пред Нова телевизия Дърева, която е член на БСП.

Тя подчерта, че Гарелов ясно е казал, че говори от свое име, а не от това на правителството и според нея той не е нарушил "абсолютно нищо".

"Заема позицията на професионалната журналистика. Той не може да не защити свой колега. Всички журналисти в тази ситуация, ако имат съвест и професионално достойнство, трябва да защитят Елена Йончева. Всеки, който в момента мълчи, се опозорява”, каза още Дърева.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За предполагаемия SMS на Борисов до Герджиков