Декларация в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай оповести общинската организация на ДПС в Асеновград. Тя е изпратена до почетния председател на Движението Ахмед Доган и е публикувана във Фейсбук-групата "Аз подкрепям Ахмед Доган". 

В края на миналата седмица областният съвет на Движението в Пловдив сне доверието си от дългогодишния народен представител и многократен водач на листата на ДПС в областта Аталай заради слабите изборни резултати.

Според най-голямата организация на ДПС в региона причините за по-слабите резултати на ДПС на изборите на 9 юни са комплексни и не са отговорност само на Аталай.

Общинското ръководство на ДПС в Асеновград, кметове и съветници твърдят, че отговорност носят общинските структури на партията, областния ѝ съвет, както и областният председател Юксел Расим, който "умишлено не прояви активност по време на предизборната кампания и даде подобни наставления до приближените на него структури."

Снетото от Рамадан Аталай доверие се определя от организацията и като опит да се дискредитира Ахмед Доган и да се подмени ДПС, което според подписалите е недопустимо.

От ДПС-Асеновград се противопоставят и на назначението на заместник-областния управител Нурджан Караджова. Те заявяват, че не са били уведомени за назначението и че то е "изтъргувано" единствено с Юксел Расим. Подписалите декларацията определят подобни действия за омерзителни към работата на общинската организация, към Рамадан Аталай и към всички членове на ДПС и настояват за спешни действия.

С декларации в подкрепа на Рамадан Аталай излязоха и общинските организации на ДПС в Първомай и Кричим.

И те, както колегите им в Асеновград смятат, че за изборния резултат в Пловдив-област не може да се обвинява еднолично водачът на листата Рамадан Аталай: "Считаме, че несъобразността с Устава на партията, грубият и криминален подход на внесеното предложение от Юксел Расим не може и не следва да породи какъвто и да е било ефект и се явява нищожно".

Областният председател на ДПС Юксел Расим коментира пред Радио Пловдив, че в декларацията не са се подписали всички членове на Общинския съвет.

"Тя е писана на коляно и резултатите говорят. Могат да се погледнат последните шест избора и да се видят резултатите. Чак тогава могат да се правят коментари. Може да се иска оставката на всеки един. Да, могат да искат и моята оставка, но не съм аз изцяло виновен. Не казвам, че и аз нямам вина. Това са своеволия на някои колеги, които са обсебили организацията. Проблемите са вътрешни, но ще ги разрешим. Рамадан Аталай работеше с три организации - Кричим, Куклен и Асеновград, и на другото не обръщаше внимание.

Не виждам как заместник областният управител би могъл да се търгува. Тя е с образование, дипломи и стаж, участвала е активно в ДПС. Ще се докаже". 

За свалянето на доверието към Аталай, който е народен представител в 13 парламента - от 38-то Народно събрание досега, стана ясно на 28 юни вечерта. 

Преди това - на 21 юни, след акция на антикорупционната комисия във Варна беше задържан бившият областен председател на местната организация на ДПС Сали Табаков. Арестът му бе последван на 25 юни от оставката като депутат Филиз Хюсменова. Нейният аргумент беше слабото представяне на партията във Варна. 

На 26 юни от парламентарната група на ДПС бе изключена и Айсел Руфад, а едновременно с това тя бе свалена и от поста на областен координатор на движението в Шумен. Като официална причина също бяха посочени "лошите изборни резултати на ДПС" в областта и в Турция. Като зам.-председател на партията Руфад отговаряше за вота в съседната държава. 

Същия ден служебният кабинет смени областни управители на Кърджали, Хасково и Търговище с представители на ДПС.

Журналистът Илхан Андай коментира пред БНТ, че "чистката в ДПС е закъсняла с 15 години". По думите му всички, които "окапаха", с изключение на Хюсменова, били посочени в един от последните анализи на Доган, в който говори за "партия, обхваната от корупция".

"Аталай определено е в клуба на хората, които са живели на гърба на избирателите по тези магични за него три букви ДПС. Той е един от най-богатите хора в парламента без свой бизнес. Това е естественият рефлекс на хора, които са свикнали да си оправят живота само с един месец работа преди изборите. След изборния ден тези хора не стъпват в регионите, мислят само за себе си", коментира още Андай. 

Според имотните декларации на Аталай пред Антикорупционната комисия за 10 години наличностите му в банкови сметки са нараснали пет пъти - от 136 930 лева през 2013 г. (откогато съществува онлайн публичният регистър към комисията) до над половин милион - 585 676 лева през 2023 г. Като произход на парите е посочил "спестявания и заплати". 

В края на юни по време на работна среща с кметове на общини от ДПС съпредседателят на Движението Делян Пеевски коментира, че "новото начало за ДПС е факт" и "който не го разбира, остава в миналото".