Българи с чуждо гражданство вече ще могат да стават депутати, ако са живели поне през последните 18 месеца в родината. Тази промяна в Конституцията одобриха депутатите от Комисията по конституционни въпроси, които се събраха в парламента извънредно в събота, за да приемат редакцията на основния ни закон на второ четене. Текстът беше подкрепен с пет гласа "за", четири "против" и без въздържал се.

Председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков гласува "против" предложението. Той обясни своя вот с това, че липсват точни данни за това колко българи имат двойно гражданство и колко точно български граждани живеят в чужбина, предаде БТА.

Гласуваното предложение за двойното гражданство бе предшествано от дебат в залата, в който освен депутати, мнението си изразиха и експерти по конституционно право.

"Това, което обсъждаме като промени в Конституцията на второ четене, е консолидирано мнение с всички уместни забележки, обяви пред журналисти в парламента по-рано председателят Радомир Чолаков.

Според него навсякъде са били чути предложенията на гражданското общество и на професионалните общности, като например, за главния прокурор, за правомощията на прокуратурата, за това, че все пак се запазва общ орган за взаимодействие между двата съвета - прокурорският и Висшият съдебен съвет, за конституционната жалба, каза още Чолаков.

"Условието за съществуване на правителството е съдебната реформа, аз ще подкрепя съдебната реформа във вида, в който е представена от Христо Иванов със съдействието на министър Атанас Славов", коментира още той.

Снимка: БТА

В предложенията за промени в Конституцията остава общото събрание на прокурорския и Висшия съдебен съвет, който всички страни поискаха, съобщи депутатът Никола Минчев от ПП-ДБ.

"Няма нищо радикално променено, напротив, в по-голямата си част текстовете отразяват критиките които получихме - връщат се указите на президента при назначаване и освобождаване на председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор, отпада вторият мандат на главния прокурор, въпреки че аз съм против", обясни Минчев. Според него отпадането означава, че няма тъждество между тримата основни ръководители на съдебната власт.

Никола Минчев каза, че този състав на Висшия съдебен съвет, както и изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, ще останат на власт още известно време, докато бъдат приети и промените, които налага изменението в Конституцията в Закона за съдебната власти и в останалите закони.

Той обяви, че се надява работата на Народното събрание да се отпуши и то да не става заложник на желанията на една трета от депутатите.

Още в началото на заседанието депутатът от "Възраждане" Златан Златанов постави въпроса, че членовете на комисията са само девет вместо 12, както, по думите му, би трябвало да бъде. Според народния представител комисията е в непълен състав.

Председателят на комисията Радомир Чолаков и съпартийката му Екатерина Захариева коментираха, че е имало призив към парламентарните сили да попълнят квотата си в комисията. Не може да бъде причина за отлагане на днешното заседание фактът, че политическите партии са направили тази преценка и не са попълнили квотите, каза Захариева и заседанието продължи.

На заседанието присъстват конституционалисти, членове на обществения съвет към комисията и правосъдният министър Атанас Славов.