Излязохме и блокирахме работата на парламента заради безобразните промени в Конституцията, а не заради Паметника на Съветската армия - това си е кауза на "БСП за България" и "Възраждане", доколкото разбирам. Това каза пред журналисти в парламента председателят на Парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов.

По думите на Йорданов няма нито една професионална организация, която да подкрепя промените в основния закон Те си измислиха правила, с мнозинството си да приемат промени в Конституцията със 160 гласа, а не 180, което е абсолютно безобразие, добави той. Според него управляващите предлагат промени, които зависят от Велико Народно събрание, а не от обикновено, и правят това от позиция на силата на 160 души.

Ще им блокираме работата на парламента, каза Йорданов и добави, че бюджетът също е за блокиране, а министърът на финансите Асен Василев е за уволнение.

Тошко Йорданов каза, че депутатите от ИТН ще се върнат в пленарна зала, ако управляващите спрат разглеждането на промените в Конституцията.

"Чух сутринта, че Кирил Петков е казал нещо от сорта, че оттук нататък ще работят заедно с Конституционния съд по отношение на промените в Конституцията - какъв е тоя абсурд", каза Станислав Балабанов и отбеляза, че КС е независима институция. "Така бленуваната съдебна реформа на Христо Иванов до момента изпира перфектно Бойко Борисов и Делян Пеевски", каза още той.

Във връзка с Паметника на Съветската армия Йорданов коментира, че ИТН има различно от "БСП за България" и "Възраждане" отношение. По думите на Йорданов Съветската армия не е армия освободителка. "Така че няма да роня сълзи за Съветската армия при положение ужасяващите след това 45 години комунизъм, които преживяхме", добави депутатът. Според него иронията в цялата работа е, че паметникът го разрушават децата на тези, които са го строили.