България ще изнася за Китай сушен тютюн. За това са се договорили премиерите Бойко Борисов и Ли Къцян на проведената в София среща на държавите от Централна и Източна Европа с Китай.

За българските тютюнопроизводители това партньорство ще има конкретни измерения.

"Дори ако трябва те да дадат свои сортове, които българските производители отглеждат, особено в смесените райони. Да направим така, че да има пазар на тяхната продукция", заяви Бойко Борисов, предаде БНР.

По-ниски мита за стоки от Европа и засилено сътрудничество, обеща днес китайският премиер Ли Къцян.

Китайският премиер изрази убеденост, че сътрудничеството "16 + 1" трябва да остане във формат, който да е приобщаващ и за други участници. В него в момента са 16 страни от Централна и Източна Европа и Китай.

Сътрудничеството трябва да остане отворено и да се основава на принципите на прозрачността, допълни Ли Къцян. По думите му сътрудничеството "16 + 1" не е насочено да разделя Европа.

Премиерът Бойко Борисов също смята, че държавите от нашия регион не трябва да остават настрана от подобни формати: "Когато говорим за Балканите, никоя държава не трябва да я изключваме от нашите проекти. Това ни прави силни и единни".

Съвместен център ще обучава китайските компании как да работят в Европа, обяви българският министър-председател.

Премиерът Борисов анонсира предложението в София да отвори врати център, който да консултира китайския бизнес при търговските му отношения и контакти със страните от Централна и Източна Европа.

"Консултиране, подпомагане, законодателството на ЕС, правилата, по които ние работим, за да може когато комуникираме с тях, те да имат средства, с които да могат да се съобразяват, защото при нас има неща, които се налагат, инфриджмънт процедури, за държавна помощ", каза Борисов.

По-рано през деня българският премиер откри форумът, известен като "16+1", който събра 1500 европейски и китайски инвеститори, 17 премиери и стотици делегати в НДК. Резултатите - сделки за милиони.

Борисов отбеляза, че този формат цели укрепването на Европа, дава още повече възможности за тези, които са по-назад, да наваксат изоставането. С това послание той пожела да успокои всички в Европа, които смятат, че форматът за сътрудничество с Китай пречи. Борисов отбеляза, че имаме редкия шанс за страните от Централна и Източна Европа, защото Китай гледа положително на процесите, които се развиват в тези страни на Балканите и всеки може да подобри отношенията си с Пекин.

Страните ще представят и общи проекти:

"Имаме огромни възможности. Западните Балкани, които досега така ги наричаме, не могат да се разглеждат като сами, защото Гърция, България, Румъния, които сме в ЕС, Хърватия, Словения - всеки един проект в инфраструктурата пряко касае и тези страни", каза премиерът.

От своя страна лидерът на Китай Ли Къцян отбеляза, че е вдъхновен от факта, че сътрудничеството постига огромен успех и напредък, дори на фона на глобалната икономическа криза и бавното възстановяване след това.

"Радваме се на бързото развитие на бизнес взаимоотношенията на Китай с 16-те страни. Търговията за първите 5 месеца на тази година е нараснала с 24,5%, посочи той.

Ли Къцян каза още, че отварянето на китайския пазар ще продължи. Ще се намаляват и митата за внос, като по всякакъв начин ще се помага за насърчаване на глобалната търговия, за да е устойчива:

"Искаме да видим отворен ЕС. Това е в интерес на Европа и на Китай. Европа е важна за мира и развитието в глобален мащаб. Надявам се да има отворени канали за финансиране на инициативи и конкретни действия. Този процес на сътрудничество трябва да бъде прозрачен и конкурентоспособен с обществените търгове", заяви китайският премиер Ли Къцян.

Китайският лидер каза още, че страната му по всякакъв начин ще се опита да насърчи глобалната търговия, за да може тя да бъде устойчива.

Разширяването на търговските партньорства между държавите от Централна и Източна Европа и Китай е темата на днешната срещата във формата 16+1. Тя е част от възобновяването на Пътя на коприната от страна на Пекин. Инициативата "Един пояс, един път" цели да реализира огромни китайски инвестиции в множество държави на няколко континента.

Въпреки че повечето анализатори в Западна Европа гледат на инициативата "Един пояс, един път" и специално на формата 16+1 като геополитически ход на Китай за по-голямо влияние, държавите от Централна и Източна Европа го виждат като възможност. Това потвърди и премиерът Бойко Борисов при вчерашната си среща с китайския си колега Ли Къцян, а може би най-големият проект, който може да бъде реализиран с китайски средства, е АЕЦ "Белене".

"Контактите, които Китай има с държави-членки на ЕС, високотехнологично развити държави, действително по проекта "Белене" бихме могли да направим един добър проект, за който той лично се ангажира да ни помогне да го изведем до успешен край", заяви Борисов вчера.

Китай има сериозни инвестиции в някои от балканските държави - например в Румъния, Сърбия и Унгария, а гостуването на Ли Къцян у нас съвпадна и с поредното повишаване на напрежението между Съединените щати и Китай и въвеждането на серия от търговски мита.

"Търговската война никога не би била решение", подчерта Ли Къцян.

Доволен остана и македонският премиер Зоран Заев:  "Икономиката е най-важна".

Премиерът на Сърбия Анна Бърнабич гарантира прозрачността на проектите, финансирани от Китай, и похвали партньорството с България:

"Имаме много съвместни проекти. Имаме и много общи инициативи, които не са важни само за Репбулика Сърбия, но и за целия регион".