Завърши срещата между премиера Бойко Борисов и председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян, който е на четиридневно официално посещение у нас.

В началото на срещата българският премиер посочи, че страната ни има шанс - с прагматичност и спазвайки европейските правила - да развие промишлени, икономически, финансови и бизнес отношения с Китай.

"Имаме редкия шанс прагматично, спазвайки европейските правила, на базата на тази добронамереност, която имаме, да развием икономически, промишлени, финансови, бизнес отношения в сферата на туризма, икономиката, културното наследство, образованието и познаването ни", каза Борисов.

В София имаме "Конфуций Център", напомни той.

България и българският народ обичат китайския народ. Имаме редкия шанс, с прагматичност и спазвайки европейските правила, да развием промишлени, икономически и бизнес отношения, каза още българският премиер.

"Това е първото ми посещение в България след формирането на новото китайско правителство и първа спирка от моя европейски маршрут. България е древна държава с богата цивилизация. Току-що водихме разговор с премиера на четири очи и постигнахме съгласие по важни въпроси", изтъкна в отговор гостът от Китай.

Бяха подписани споразумения между двете страни в сферите на енергетиката, инфраструктурата, туризма и културния обмен.

Ли Къцян е в София за провеждането на Седмата среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Тази година България е домакин на форума, известен като "16+1", който цели да се задълбочава търговското и икономическото сътрудничество между държавите участнички.