Ние целим укрепването на Европа с формата "16+1". Това каза при откриването на срещата в София Бойко Борисов. Той бе категоричен, че подобни форуми не разделят ЕС, а са полезни за всички участници.

"Фактът, че този бизнес форум започва с 1500 фирми от всички страни-участнички, точно отговаря на логото за задълбочаване на откритото ,прагматичното сътрудничество за приобщаващ просперитет", допълни премиерът.

Той припомни, че това е седмата среща на формата и уточни, че няма основание някои да се притесняват, че така ще се раздели ЕС. 

С допълнително финансиране от Китай може да завършим общи проекти на свързаност по които нямат пари от кохезионните фондове или към момента не представляват интерес за Европейския съюз, посочи Борисов. След малко Ли Къцян, председател на Държавния съвет на Китай, по същия начин ще формулира целта на срещата, добави той. Имаме огромни възможности за развитие и на страните от Западните Балкани, посочи Борисов.

Българският министър-председател благодари на председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян както и на премиерите на Унгария и на Хърватия, които са следващите домакини на форума " 16 плюс 1".

В отговор министърът на търговията на Китай Чжон Шан заяви на бизнес форум в рамките на Седмата среща на върха, че през изминалите осем години бизнес форумът между страните от Централна и Източна Европа и Китай е станал важна платформа за сътрудничество между Китай и тези държави.

"Днешния делови форум е под мотото "Задълбочаване на откритото и прагматично сътрудничество за приобщаващ просперитет", допълни той и изтъкна, че в него участват над 1000 представители на деловите среди и правителствата от Китай и страните от Централна и Източна Европа.