Съпредседателят на ПП Кирил Петков разказа за срещата си с бизнесмена Спас Русев в столично кафене, където беше засечен и заснет. Той уточни, че двамата се познават много отдавна и никога предприемачът не е искал услуга. Понеже бил в чужбина, го поканил на кафе да си сфери часовника какво става у нас.

"Познавам Спас Русев от 10 години. Аз бях предприемач. Той беше инвеститор. Имаме срещи, но не често. Звънна ми и ми каза - "дай да се видим", каза в предаването "Лице в лице" по бТВ Кирил Петков.

"Аз бях в парламента. И му казах срещата да е на най-публичното място. Бяхме в кафене. В момента, в който бяхме в кафенето и аз си поръчах фреш, Соня Колтуклиева, явно ме е проследила, нахълта с телефона. С нея имаме история. Един път ме снима един час по време на полет до Лондон със съпругата ми. Тогава казах на Спас Русев, че срещата ни приключва и трябва да тръгна", обясни той.

"Спас Русев се беше върнал от Лондон и искаше да види какво се случва в България. Поддържам контакти с много хора. Спас Русев никога не е искал услуга от нас. Не е имало лобизъм", подчерта Кирил Петков. "Обадих му се след това. Извиних се, че беше включен в поредната жълта атака", допълни съпредседателят на "Продължаваме промяната".

За "Чаталджагейт"

Петков потвърди, че Бойко Борисов и Делян Пеевски са го питали за "Чаталджагейт", както по-рано съобщи и лидерът на ГЕРБ.

"И Пеевски, и Борисов ме питаха дали има нещо, което да ме притеснява в тази сделка. Отговорих им, че има малко на брой хора, на които вярвам на 100% - Асен Василев и Николай Денков са сред тях. Тези хора не биха проявили никакъв корупционен интерес и за една стотинка", заяви Кирил Петков. И защити Василев, че срещу него от самото начало има атаки като финансов министър заради бюджета. "За 2 години в политиката никога не съм се навел зад нещо, в което не вярвам. Мога да застана спокойно пред всеки, който говори нещо срещу Асен Василев и да оборя неговите аргументи", защити го той, но не спомена Даниел Лорер.

Петков коментира и избора на конституционните съдии, като посочи, че номинацията на Десислава Атанасова не е била под "червената линия на приемливост" за ПП.

За конституционните съдии

"Това, което се случи днес и когато направихме този избор компромис, беше следното. Логиката, през която минахме беше следната - човекът, когото ние издигаме - съдията Белазелков, трябва да олицетворява всичко това, зад което ние стоим като идеология, вяра и олицетворение на институциите. За кандидата на ГЕРБ Десислава Атанасова - трябва да представлява техния избор. От наша гледна точка не трябва да е под червената линия на приемливост", каза Петков. И направи съпоставката как при ръководството на НЗОК са реагирали. "Там управителят и подуправителят са в оставка и ще бъдат сменени. Ние искаме кандидатури като Белазелков", обясни Петков.

"Истината е, че от двете страни трябва внимателно да следим къде е червената линия. Знам, че за Белазелков колегите от ГЕРБ не бяха щастливи. Това е тежката задача. Най-лесното е да кажем - "без никакви компромиси". Тогава се връщаме към статуквото, където няма излъчени хора за КС и повечето регулатори са с изтекъл мандат. Стъпвайки напред и осъзнавайки, че зад ГЕРБ стоят над 600 хил. гласа, въпросът е как да продължим напред. Задачата е сложна. За всеки един регулатор ще правим максимално трудни решения", посочи Петков.

"Радвам се, когато обществото вдига жълт картон. Това е картон към всички ни. Всеки трябва да носи отговорност за собствения си избор. Надявам се да не слагаме толкова ярки политически фигури", добави той.

За блокажа в Столичния общински съвет

Лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не е редно да се месят в казуса с липсата на мнозинство в Столичния общински съвет и блокажа на работата му заради невъзможността СОС да избере председател, смята съпредседателят на ПП.

"Нямаме право да им се месим. Аз не искам да преговарям за София. В София общинските съветници трябва да си вземат решенията сами", категоричен беше Петков. По думите му, дори да останат в опозиция една спрямо друга политическите групи в СОС, той се надява да успеят поне председател да изберат. 

"Тук не се атакува Васко, тук се атакува София", коментира той какви са последствията от невъзможността съветниците да заседават и да вземат решения за столицата. "Аз лично много харесвам Васил Терзиев като един независим кмет. Това, което се случва, вече е безобразие", коментира той кризата в СОС, след като и седмият опит за избор на шеф на Съвета вчера се провали.

За ротацията

Според Кирил Петков промените в новия ротационен кабинет трябва да са минимални. Той не скри, че има възражение към един министър, но не издаде кой е той.

"Имам възражение, но няма да го кажа още. Ще изчакам Мария Габриел и Николай Денков", каза Петков.

"Чакаме Мария Габриел и Николай Денков да излязат с проектокабинет, който да ни бъде представен за политическите решения. Минимални промени биха дали възможност да имаме минимални проблеми. Знам следното. От ГЕРБ поискаха немалко оставки на министри. Ние също поискахме. Денков и Габриел са умерени. Екипността им дава възможност това да съществува. Те ще са двигател за успешни следващи месеци след ротацията", подчерта съпредседателят на ПП-ДБ, но уточни, че не трябва да бъде игнорирано, ако някой министър не се е справил.

За евроизборите и обща листа с ДБ

"Нашата общност иска да сме заедно. Никола Минчев може за пръв път да бъде истински лидер на българския глас в ЕП", коментира Кирил Петков, който смята, че и ДБ харесват фигурата на водача на евентуалната обща листа, за което прикани вече с официално партийно решение "Продължаваме промяната".