"Продължаваме промяната" ще започне разговори за общо явяване с "Демократична България" за Европейските избори, съобщиха от пресцентъра на партията. Аргументът за това решение на Изпълнителния съвет на ПП е "защото единството в демократичната общност е важно, за да имаме силен глас в Европа", посочват от формацията.

В същото време формациите в коалицията членуват в различни европейски семейства - ДСБ е член на дясната ЕНП, а партньорите им от "Да, България" също ще кандидатстват да влязат в десния съюз. В същото време от ПП са се устремили към либералното семейство и членство в АЛДЕ.

На заседанието си партийното ръководство единодушно избра Никола Минчев за водач на листата на партията на предстоящите избори за европейски парламент. Ръководството на ПП определи и водещите теми, които ПП ще защитава в рамките на европейското семейство.

"Ние вярваме, че водач на листата за европейските избори трябва да бъде човекът, който най-добре ще представлява България в Европа. Никола беше успешен председател на Народното събрание, и сме убедени, че от тази позиция и опит той няма да бъде просто един от 700 евродепутати, а ще е силен български глас в европейската политика", заяви съпредседателят на ПП Асен Василев.

Минчев обяви преди дни, че се отказва от ротацията и няма да оглави парламента, както първоначално се бяха разбрали от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, а премиерът Николай Денков пръв съобщи, че вероятно той ще поведе евролистата за изборите за ЕП. 

В европейския парламент "Продължаваме Промяната" ще защитава четири основни национални приоритета. Те са следните:

•Европейски доходи в Европейска България;

•Промяна в подхода към миграцията в Европа;

•Силна икономика в чиста природа;

•Защитена България със силна армия.

"Европа не може да бъде световен доставчик на социални услуги за сметка на сигурността и благоденствието на своите собствени граждани. Напротив, ние трябва да се стремим да привлечем само хора, които са готови да се интегрират в европейското общество и да допринасят за общото благо", каза председателят на ПГ и съпредседател на ПП Кирил Петков.