България е парламентарна република, има работещи парламент, изпълнителна и законодателна власт, които имат общи приоритети, заяви вицепремиерът Мария Габриел. По този начин тя отговори на критиките от вицепрезидента Илияна Йотова, че това е "Б" отбор. Външната министърка заяви това на конференцията "Младите хора и външнополитическата стратегия на България: критичният глас" в Дома на Европа в София.

Тя уточни, че има устойчивост и предвидимост в страната, защото изпълнителната и законодателната  си говорят и споделят общи приоритети. 

Това е отборът на България, който споделя общи ценности и отбелязва общи резултати заедно в парламента и в изпълнителната власт - това е начинът, по който виждам аз страната, посочи още Мария Габриел.

Вицепремиерът отказа да коментира бъдещия състав на правителството след ротацията, но подчерта, че министрите трябва да бъдат оставени да си вършат работата. Така тя отговори на въпрос готова ли е вече с екипа си след ротацията. Тя отново подчерта, че с акад. Денков са на една и съща позиция и че тепърва предстоят разговори. Според нея, ще се направи оценка на работата на всеки министър и на изпълнението на заложените задачи в управленската програма. По думите ѝ, има достатъчно време до ротацията. 

Попитана дали ще остане външен министърq Мария Габриел отговори, че няма да казва нито имена, нито да дава каквито и да било индикации. В този момент трябва да дадем възможност на всеки един министър да върши своята работа, включително и аз да върша своята като външен министър, добави тя.

Габриел също така призова за дискретност около българските моряци, които са държани като заложници от хутите в Червено море.

"Ние можем само да сме благодарни за доброто отношение. Важно е в този момент наистина да запазим дискретност, за да си дадем шанс да ги видим отново в страната".

Според нея промяна няма, от ден първи и ситуационният център, и екипът в МВнР, заедно със службите в България, и с международните партньори следят ситуацията отблизо.