Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски защитиха Асен Василев и Даниел Лорер във връзка с медийните публикации срещу тях за сделки с имоти в сграда на столичната ул. "Чаталджа". Случаят се проверява от Комисията за противодействие на корупцията по възложение на Софийска градска прокуратура.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че е поставил въпроса пред съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, както и пред Даниел Лорер. Те го уверили, че няма извършени нарушения.

"Направих необходимото да попитам и Кирил Петков, и Атанас Атанасов, и Асен Василев, и Даниел Лорер и те ме увериха, че абсолютно нищо няма, което да ме притеснява. Аз съм длъжен да им вярвам - 9 месеца изкарахме заедно - това си е сериозна връзка. Какво повече да направя, аз не съм разследващ орган", каза Борисов, цитиран от БНТ.

Той коментира, че е работа на колегите му от "Продължаваме промяната" да преценят дали Асен Василев трябва да се оттегли от постовете, които заема.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски пък свърза атаката срещу финансовия министър с медийни олигарси.

"Нищо не ме притеснява. Финансовият министър Василев е жертва на една атака от съмнителни сайтове на лица, които записваха посолства, и на олигарси, собственици на медии. Зад тази атака стоят тези олигарси, които притежават медии в България, а то остана един. Вие знаете кой е той, започнете да казвате вие кой е", каза Делян Пеевски.

Самият Даниел Лорер намекна, че обмисля да заведе дела срещу всички, които петнят името му по случая. Той коментира казуса "Чаталджа" пред медиите в парламента и отрече купувачът да има от това каквато и да е политическа облага.

"С моя правен екип ще обсъдим всички правни възможности за това тези, които се опитват да петнят моето име, да понесат отговорност", настоя той. Лорер посочи, че ще сътрудничи на всички институции максимално бързо да излязат със становище.

"Категорично нямам никакъв повод за помисли, че има каквато и да било политическа облага, защото купувачът на къщата видите ли продава винетки. Изборът на купувача беше от самия него, той реши да закупи този имот и ние решихме да го продадем", каза депутатът от ПП, цитиран от БТА.

Лорер бе категоричен, че когато купувачът иска да закупи един имот, той е склонен да плати определена цена.

"Лично аз не бях убеден, че искам да продавам, защото това е един нов дом, в който се бяхме нанесли сравнително скоро, поради което не бях склонен да продавам лесно. Ето защо цената за моя имот е по-висока", отбеляза депутатът.

"Това е цена, на която в момента можете да си купите имот на зелено в "Лозенец". Така че няма абсолютно никакъв повод за спекулация по темата за продажната цена на имота, добави Лорер.

"Това, което искам да коментирам, е единствено датата", посочи Лорер и добави, че както е документирано надлежно, договорката му за закупуване е още от 2020 г. По думите му именно това е обяснението за разликата в цената.

Асен Василев коментира сделката отново и заяви, че никога през живота си не е виждал купувача Станислава Арнаудова. Къщата е била продадена през брокер, каза министърът на финансите пред журналисти в НС.

Относно информациите на кого била продадена къщата, Василев отговори, че къщата е продадена през брокер.

Василев добави, че е влизал в имота, когато "Продължаваме Промяната", го е ползвала като офис. "Предполагам някъде около септември месец миналата година", допълни той и уточни, че парите, които партията е плащала, са декларирани в Сметна палата. Василев бе категоричен, че всички данъци по сделката са платени.

"Както знаете, има подаден сигнал към НАП, те си правят проверката, ако има неплатени данъци, ще си ги съберат", отбеляза той.

На въпрос как се стигнало до фирмата купувач, Василев коментира, че не може да отговори. "Аз лично не съм в тази фирма от доста време. Знам как сме я купили - ние я купихме през брокер, като къщата е стояла 12 месеца преди това. Доколкото знам, тя е била обявена също през брокер да се продаде на пазара и който е дошъл, я е купил", добави той.

Той съобщи, че ще съди журналиста заради неверни твърдения, че притежава офшорка. "Това е абсолютно невярно", каза Василев. Това, което виждам в момента, че атаките срещу мен не са спирали, коментира още финансовият министър и добави, че преди те са били по професионална линия, свързани с бюджета на държавата и как тя едва ли не е фалирала, как няма да сме под 3% дефицит, докато сега, когато данните за изпълнението на бюджета, са ясни, вървят тези жълтини.

"Влязохме в една сграда, която една година беше на пазара, никой не я беше купил и тази сграда имаше нужда от тотален ремонт. И това се вижда от банковия кредит, който беше взет. Под 30 процента от кредита е за имота, останалите са за ремонт", посочи Василев в отговор на въпрос как Лорер е успял да закупи имота. Той посочи, че явно и банката е била съгласна с тази цена и допълни, че при акт 16 има последваща оценка от страна на банката.

"Г-н Лорер има предварителен договор. Сделката е изповядана, след като е завършен ремонтът, разбира се", добави Василев и коментира, че цената е такава, каквато двамата купувач и продавач са определили. При условие че има банков кредит, банката трябва да се е съгласила на тази цена, добави той.

Според медийните публикации дружество "СТВ Консултинг", принадлежало някога на Асен Василев, е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 млн. лв. Три месеца преди това то продава имотите си за над 3 млн. лв. и така американецът остава ощетен, ако искът му бъде удовлетворен. Междувременно Даниел Лорер купува от "СТВ Констултинг" имот за малко над 300 хиляди лева, а година по-късно го продава за 1.8 млн. лева.