Президентът Румен Радев няма да присъства на клетвата на новоизбраните съдии в Конституционния съд, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно, е позицията на президента. Държавният глава не приема думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите, допълват още от прессекретариата му.

В залата за открити заседания на Конституционния съд от 11 часа днес ще се състои церемонията по полагане на клетва от новоизбраните конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

Според Закона за Конституционния съд, назначени или избрани за конституционни съдии полагат клетва в присъствието на председателя на Народното събрание, президента и председателите на двете върховни съдилища. Тяхното присъствие обаче не е задължително, защото, за да встъпят в длъжност Атанасова и Белазелков, е достатъчно да повторят след председателя на Конституционния съд текста на клетвата, описана в закона, в присъствието на останалите конституционни съдии.

На 23 януари президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за избора на нови съдии и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му.

В мотивите си президентът посочи, че принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

Според Румен Радев е налице съзнателен опит на мнозинството от народните представители да заобиколят решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата на новите съдии. Подобен подход не може да бъде толериран и крие риск за авторитета на Конституционния съд, категоричен е Радев и призовава да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии преди самият Конституционен съд да се произнесе по съответствието на техния избор с конституционните процедури и изисквания.