Седми пореден опит в Столичния общински съвет да бъде избран негов председател и седми пореден провал. Това се случи след два тура на гласуване и след като ПП-ДБ-СС смениха кандидата си Борис Бонев с номинацията на Цветомир Петров. Той събра 26 гласа, които не му достигнаха, тъй като му трябват най-малко още 5, за да получи повече от половината и да поеме СОС. Кандидатката на БСП Диана Тонова остана с 9 бюлетини. 

Всичко това се случва в рамките на все още първото заседание на СОС след изборите, въпреки че съветниците доближават третия месец от безплодните опити да заработят.

С нагласата да се пробват за осми път днес след 13.30 часа, съветниците проведоха политически консултации между групите, но след разговорите отново отложиха заседанието. Насрочиха го за 8 февруари от 10.00 часа. Борис Бонев пък предложи още във вторник да продължат политическите консултации.

"Форматът, в който се събрахме всички днес в една зала, беше добра стъпка напред, да не губим тази инерция, да се съберем и да продължим разговорите във вторник, за да видим дали може и по-рано от 8-и да се сформира едно разбирателство за избор на председател на СОС", апелира лидерът на "Спаси София". 

Още снимки вижте тук>>

Кметът Васил Терзиев: Да се обединим около някаква фигура, за да може да тръгне СОС

По-рано, след като бе оповестен резултатът от поредния безплоден опит СОС да заработи, кметът Васил Терзиев направи обръщение към общинските съветници в същата посока - да се видят още днес за конструктивни разговори и намиране на изход.

"За седми път не успяваме да изберем председател на Общинския съвет и да заработи този толкова важен за града ни орган. Всички нас, които сме замесени в този процес, ни питат хората по улиците - кога ще го решите, защо не можете? Истината е, че колкото и да ни е страх, че ще ни обвинят във всички възможни грехове - в сглобки, заварки и сватби, най-големият ни страх трябва да бъде, че не успяваме да свършим това, за което сме избрани, за което ни е гласувано доверие", каза кметът.

Снимка: БТА

"Проблемите продължават да се трупат, има нужда от решение, от това ОбС да работи ефективно. Апелът ми е, наистина, като говорим за този бял дим, наистина да го видим. И да потърсим възможността да се обединим около някаква фигура, която да бъде избрана за председател на Общинския съвет, за да можем да тръгнем. И впоследствие да се случат по-дългосрочните политики, по-трудните въпроси, на които трябва да отговорим", заяви Терзиев.

"Поканата е да се видим в следващия час и да потърсим какъв е този път, който може да ни помогне да надскочим това предизвикателство, което за седми път не успяхме", добави той. Терзиев обобщи, че вече очакванията на хората към съветниците в СОС са преминали от апатия през забава да гледат какво се случва, до вече открито изнервяне, че се неглижират проблемите в града "заради нашето неумение да сформираме работещ Общински съвет, който да работи в синхрон с администрацията". 

Снимка: Булфото

Политическите различия няма да изчезнат в следващите 4 години, но да намерим формулата да заработим заедно, призова Васил Терзиев. "И се надявам днес да я намерим. Наистина се надявам да сме мъдри днес и да стигнем до някакво разумно решение", помоли той всички общински съветници.

Карлос Контрера се самономинира за председател на Столичния общински съвет

Съветникът от ВМРО Карлос Контрера се самономинира за председател на СОС.  "Самопредложих се, за да има все пак гласуване. Обещахме да излезем с решение, няма такова", коментира Контрера. Той си издигнал кандидатурата като вид провокация, след като първоначалното решение беше след почивката следобед да опитат да гласуват отново за шеф на СОС, но вот нямаше. Акцията му обаче провокира шеги и закачки, и неодобрението на Борис Бонев от СС и Диян Николов от "Възраждане". Бонев коментира в залата, че това не върши услуга на никого, а съветникът от "Възраждане" заяви: "Аз не знам защо трябва да минаваме през този цирк".

Снимка: БТА

Прошко Прошков обаче прояви разбиране и каза, че изпитва симпатия към направената самономинация, която е "някакъв вид елегантна критика", че не могат да стигнат до избор на шеф на СОС. "Той се опитва да бъде човек, който предлага решения, дава процедура", добави съветникът от ГЕРБ.

По-рано именно Контрера посочи, че още днес могат да потърсят разбирателство и да гласуват след час почивка.

"Да не си правим експерименти с търпението на софиянци и да си дадем още един шанс днес и да направим нов опит", призова на свой ред Контрера. Той съобщи, че всички политически групи седнали на разговор преди първия тур днес. "Инерция има, трябва да постигнем резултата", завърши общинският съветник.

Тайното гласуване по-рано се проведе първоначално между трима кандидати - на ПП-ДБ-СС, БСП и ИТН, които се явиха на първия тур.

Снимка: БТА

Още в началото на днешното събиране ПП-ДБ-СС поднесоха изненада, като номинираха нов кандидат за поста - съветника от "Продължаваме промяната" Цветомир Петров и така се отказаха от многократно предлагания лидер на "Спаси София" Борис Бонев. Магистърът по управление на администрацията беше представен като диалогичен, открит и умеещ да търси разбирателство.

От БСП и "Има такъв народ" не отстъпиха от досегашните си кандидатури и издигнаха отново Диана Тонова и Пламен Данаилов. От ГЕРБ замълчаха и не издигнаха кандидат, нито коментираха новия кандидат на ПП-ДБ-СС.

Никой от тримата не събра повече от половината гласове на първия тур. Така на балотаж отидоха Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС, който получи 23 гласа, и Диана Тонова от БСП, за която са гласували 9 съветници. Четирима дадоха вота си за Пламен Данаилов от ИТН и така той отпадна от участие в развръзката.

Снимка: Булфото

Преди да започне тайното гласуване общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера предложи почивка, за да се проведат политически консултации, защото, по думите му, отново няма да има резултат. Той заяви, че от 10 януари насам разговори и консултации между политическите сили и кмета Васил Терзиев не са провеждани, нито е било консултирано с останалите името на новия кандидат на ПП-ДБ-СС.

"Какъв ще бъде резултатът от упражнението с бюлетините и този път?", попита Контрера. Ние не сме мръднали нито на йота от последния път. От вчера името на Цветомир Петров се тиражира, но то не е коментирано на никакви разговори. Последният ни беше на 10 януари при кмета Терзиев. Оттогава нямаше покана", каза съветникът.

Снимка: БТА

"Сега имаме отново три кандидатури. В последния разговор, където ГЕРБ и "Възраждане" не присъстваха, коментирахме два варианта - този за ротационен председател се отхвърли поради липса на желаещи да се ротират, остана вариантът с временен избор на председател, като бяха изказани възражения срещу кандидата на ИТН и темата остана отворена за разговор. Мислите ли, че резултатът ще е същият?", попита Контрера.

"Ако се поддадем на спекулацията, че срокът ни на годност изтичал, трябва да правим всеки ден заседания. Иначе можем да си гласуваме с бюлетинките колкото искаме", добави представителят на ВМРО в СОС по повод изказването на председателката на ОИК Полина Витанова, че ако не изберат председател до 13 февруари, следват нови избори за СОС. 

Снимка: БТА

Досегашният кандидат на ПП-ДБ-СС Борис Бонев пък заяви, че няма нужда от почивка, тъй като сме вече в процедура по номинации и гласуване, като предложи такава да се състои за консултации след първия тур и преди втория, ако отново няма избран председател на СОС. "След първи тур, когато видим резултатите, тогава да се съберем и да направим консултации, за да видим дали поне на втори тур ще има достатъчно консенсусен кандидат", предложи той.

Предложението на Контрера за 30-минутна почивка преди вота беше отхвърлено с гласуване и съветниците пристъпиха към подготовка и провеждане на тайния вот.

Снимка: Булфото

До момента политическите сили не успяха да се разберат за мнозинство и за кандидатура, която да обедини гласовете на различните групи, след като отхвърлиха тази на лидера на "Спаси София" Борис Бонев и тези на кандидатите на БСП и ИТН. 

В началото на днешното заседание беше съобщено и за една оставка на общински съветник. Любомир Минчев от ГЕРБ е пожелал предсрочно прекратяване на мандата, а на негово място като съветник се закле Румен Александров в присъствието на председателката на ОИК Полина Витанова.

Снимка: БТА