И "Продължаваме промяната" отхвърли твърдение за българска нишка във взривяването на Криимския мост, като от партията на свой ред призоваха за проверка на службите.

"Не сме съгласни с всяването на страх и паника от страна на Кремъл и замесване на името на България със събитията, свързани с Кримския мост. Призоваваме българските служби и служебното правителство веднага да проверят този случай и да отхвърлят инсинуациите на Кремъл за българска връзка с това събитие. Времето е от значение", заяви съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков във видео, публикувано на фейсбук страницата на партията.

По-рано с подобни позиции излязоха от ГЕРБ и БСП, като също призоваха за проверка.

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) вече е започнала такава, стана ясно по-рано от нейно съобщение. Спецагенцията проверява разпространената информация, че товарният автомобил, предизвикал експлозия на Кримския мост на 8 октомври, е преминал през територията на страната ни.

ДАНС започна проверка на маршрута на камиона.

Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев пък уточни пред БТА, че служебното правителство е изискало информация от службите по темата. "Проверки се правят и от ДАНС, и от МВР. Какви ще бъдат резултатите, предстои да видим", посочи Кутев.

Повод за реакцията на българските политици и държавни служби станаха думите на ръководителя на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин, цитиран от световните агенции, който докладва на Путин, че камионът, взривен на Кримския мост, е минал по маршрут, тръгващ от България.