Служебното правителство е изискало информация от службите по темата с камиона, който се взриви на Кримския мост, съобщи говорителят на кабинета Антон Кутев.

"Проверки се правят и от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), и от МВР. Какви ще бъдат резултатите, предстои да видим", посочи Кутев пред БНТ и БТА.

Експлозията беше определена от Кремъл като "терористичен акт" на Украйна, а България се оказа замесена, след като руските служби заявиха, че е установен маршрута на камиона - България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарския район.

В позиция рано тази сутрин от БСП настояха президентът Румен Радев спешно да възложи на българските служби разследване на случая с камиона, тръгнал от Бургас.

"В тази нарастваща конфронтация да се даде бърз и ясен знак и да не се допуска България да бъде въвличана по какъвто и да е начин в конфликта", се казва в позицията, приета от Изпълнителното бюро на БСП.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира темата. Според него не става дума за "българска следа" в случая.

"Аз, ако съм на мястото на руските служби, ще ми е интересно не откъде е тръгнал камионът, а къде е натоварен. Имам лош привкус от думата "българска следа", защото и при атентата за папата се говореше за българска следа и самият той каза после, че това не е вярно. По време на война всеки гледа да изхвърли напрежението някъде навън. Камионът е минал през пет държави. Ясно е, че взривът не е натоварен тук, защото иначе нямаше как да мине границата, можеше и да се самовзриви", каза лидерът на ГЕРБ.

Какво се знае за вривения камион на Кримски мост?

Руският президент Владимир Путин определи експлозията на Кримския мост като "терористичен акт", за който са отговорни украинските тайни служби. А вчера председателят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин заяви, че руски граждани и чужди държави са помогнали за подготовката на "терористичната атака" като съобщи маршрута на взривения камион  -  България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарския район. Според предварителните данни на следствения комитет на Русия камионът е принадлежал на лице от южния руски град Краснодар. Вече са били разпитани много свидетели и очевидци. Разследванията на нападението продължават. Те включват анализ на експлозиви, генетична и съдебномедицинска експертиза.

Украйна до момента не е потвърдила, че има участие в планирането и осъществяването на взрива. От Федералната служба за сигурност на Руската федерация подчертаха, че от началото на октомври украинските нападения срещу руските гранични райони са се увеличили значително.

От Кремъл обявиха, че в понеделник ще се проведе заседание на Националния съвет за сигурност. На него се очаква да бъде обсъден отговора на атаката в Крим. В съвета участват руският президент, министри, представители на тайните служби и на армията.

Кримският или Керченски мост е основната връзка между Русия и незаконно анексирания Кримски полуостров. Мостът е и жизненоважна артерия за пристанището на Севастопол, където е базиран руският черноморски флот. В събота той беше сериозно увреден, след като минаващ по него камион се взриви. Най-малко трима души загинаха, а части от моста се срутиха. По-късно движението на автомобили по моста бе отчасти възстановено. Руски източници съобщават, че движението на влакове също е възстановено.