"Използването на провокативни наименования на сдружения в РСМ от България е осъдително и пречи на приятелските отношения на двете страни. България трябва да насочи подкрепата си към сдружения, които изграждат мостове между нея и РСМ". Това каза днес министър-председателят на РСМ Димитър Ковачевски.

"Имена на личности от историята, нараняващи чувствата на македонци, евреи, роми, албанци и всички останали, които живеят тук и които са белязани в историята като част от най-мрачния период на Европа, какъвто е фашизмът през Втората световна война, мисля, че не трябва да бъдат имена на граждански сдружения, защото те нараняват чувствата на гражданите", каза Ковачевски на журналистически въпрос дали в духа на добросъседството македонската страна ще поиска от българското правителство да спре финансирането на сдружения с провокативни за страната имена като това на "Цар Борис III" в Охрид.

Той подчерта, че използването на "подобни провокативни наименования" е осъдително и не изгражда никакви приятелски отношения между двете страни, съобщава dariknews.

"Има имена, които могат да сближават хората, които могат да бъдат мост между двете държави и смятам, че всички ние трябва да инвестираме в такива имена, които са се доказали в областта на културата, в полето на спорта и в много други дейности, които се извършват в този регион", каза още Ковачевски.