Говорител на Европейската комисия обяви, че не може да се има вяра на изявленията на руските разследващи служби, че камионът, за който се твърди, че се е взривил в събота на Керченския (Кримския) мост, е тръгнал от България и е преминал през Грузия, Армения и Северна Осетия, преди да пристигне в района на Краснодар (Русия).

Толкова много съобщения чуваме от Москва и т. нар. официални места, които не заслужават никакъв коментар, заяви говорителят на пресконференция в отговор на въпрос, свързан със споменаването на нашата страна. Няма как да знаем какво се е случило в събота на моста, какво е довело до взрива, какви са причините. Знаете каква е достоверността на толкова много т. нар. "разследвания" в Русия. Не бих дал ни най-малка вяра на това, което казват, добави той.

Припомням, че Крим е Украйна, Керченският мост е незаконно съоръжение, което свързва украинска земя с Русия без никакво одобрение от законните украински власти, заяви говорителят.

Той добави, че ЕС осъжда възможно най-решително днешните руски ракетни удари по Украйна, като ги нарече жестоки. По неговите думи те показват, че Русия прибягва до безразборни удари по цивилни цели - в нарушение на международното право.

Говорителят определи изявленията на Беларус за заплахи от украинска страна като неверни обвинения.

Това са неоснователни и смешни обвинения, напълно неприемливи. Украйна е жертва на незаконно нападение. Призоваваме властите в Минск да не обвързват Беларус с тези незаконни стъпки и незабавно да престанат да осигуряват своите земи за извършването на удари по Украйна, посочи той.

По неговите думи всякакви следващи стъпки на Беларус в подкрепа на войната няма да останат без силен европейски отговор.

Междувременно Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) съобщи, че е започнала проверка по повод разпространената информация, че товарният автомобил, предизвикал експлозия на Кримския мост на 8 октомври, е преминал през територията на страната ни, съобщиха от агенцията.

Проверката е започнала незабавно след оповестяването на информацията, по разпореждане на служебния министър-председател Гълъб Донев. За извършваната проверка е уведомена и прокуратурата, допълват от агенцията.

По-рано днес говорителят на служебния кабинет Антон Кутев заяви, че служебното правителство е изискало информация от службите по темата с камиона. Проверки се правят и от Държавна агенция "Национална сигурност", и от МВР. Какви ще бъдат резултатите, предстои да видим, посочи Кутев.