Взривът на Кримския мост е организиран от украинските специални служби, заяви днес президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"Извършителите и поръчителите са спецслужбите на Украйна", заяви днес Путин на среща с ръководителя на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин. Той дори нарече станалото "атентат".

Бастрикин потвърди това и добави, че в подготовката на атентата на украинските специални служби са помогнали граждани на Русия и чужди държави. 

По думите му Следственият комитет на Русия е установил маршрута на взривения камион на Кримския мост - това е България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край.

Във връзка с извънредното положение ръководителят на Следствения комитет каза: "Дадени са съответните указания за провеждане на оперативно-издирвателни дейности на органите на ФСБ, Министерството на вътрешните работи на Русия". За експлозията на Кримския мост е образувано наказателно дело за Тероризъм".

"Няма съмнение. Това е акт на тероризъм, целящ да бъде разрушена изключително важна инфраструктура на Руската федерация", каза Путин. Това е първото му публично изявление след вчерашната експлозия, която разруши част от моста, свързващ Крим с руската транспортна мрежа, отбеляза ДПА.

Мощният взрив, за който руските власти твърдят, че се дължи на зареден с експлозиви камион, повреди това съоръжение, което бе открито през 2018 г. и сега служи за снабдяване на руската армия във войната срещу Украйна. Русия досега се въздържаше да обвини Украйна за тази атака, при която загинаха трима души. Украйна не пое отговорност, но нейни представители направиха подигравателни и иронични коментари за станалото, отбеляза Франс прес.