ГЕРБ реши, че честни избори вече не им трябват. Така съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков коментира в "Здравей, България" по Нова телевизия желанието на ГЕРБ, БСП и ДПС да се върне хартиената бюлетина като метод за гласуване.

По думите му през 2015 г. е имало над 460 хил. невалидни бюлетини. "Представете си каква подмяна на вота на българите може да се осъществява по този метод", каза още Петков. Според него смесеното гласуване, за каквото настояват от БСП, ГЕРБ и ДПС, би увеличило купения вот в страната.

Бившият министър-председател отново изтъкна, че "Продължаваме промяната" ще бъде конструктивна опозиция и разграничи разговорите за политики от тези за съвместно управление с ГЕРБ.

От една страна те ни канят на разговори за сформиране на правителство, а от друга първия закон, който внасят е за връщането на хартиената бюлетина. Ние предлагаме да направим всичко възможно, за да подсигурим сигурността на машинния вот. В 21 век сме, има начин да се контролират тези неща. Ако има желание, има и начин. Готови сме да седнем с всички на една маса и да обсъдим точка по точка какво да се направи, за да се подсигурят допълнително изборите. Те все едно казват да спрем да използваме компютрите, защото може да има вирус и да се върнем към печатната машина. Това е абсурден аргумент, посочи Петков.

Ние имаме като партия два проблема. Първият е да решим проблемите на хората, а втория е да си изпълним обещанията, които дадохме на избирателите. Ние искаме да говорим за политики, не за управление. Ние си даваме цялата програма предварително, за да знаят управляващите предварително за какви политики и решения ще гласуваме "за". В това се изразява нашата позиция на конструктивна опозиция.

Що се отнася до идеята на ДПС за машината, която валидира бюлетини, Петков я определи "за фишек" - защото щяло да има мотаене кога ще се въведе, някъде далеч във времето. ГЕРБ и ДПС осъзнаха, че при честни избори, дори да са първа политическа сила, не могат да се разгърнат с "този мащаб". Затова решиха, че не им трябват честни избори, коментира още Петков.

ПП с "Демократична България" почнаха да стават все по-голяма заплаха за тях, добави той.

"Толкова много бързат - това ли е най-важното за хората, да им се подмени вотът", попита Петков, който видя "едно ниво на безочие" - "от една страна говорят хубавите приказки", от друга като дойде времето за реалните решения за напредък, "не правят никакъв компромис".

За да стигнат парите на бюджета по нашата програма, трябва да се коригира настоящия бюджет, в който има изключително висока сума, заложена за капиталови разходи. Там са заложени около 8 млрд. лв. Когато няма инхаус процедури и кражби, ще има пари за важните мерки. При нашия бюджет ще има достатъчно мерки за хората, но накрая няма да има бюджетен излишък, който за няколко дни да се раздаде на "наши хора". Това просто няма да има как да се случи, посочи той.

Сметката излиза и доказателство за това е сегашния бюджет. Ако догодина имаме 3% растеж и капиталови разходи тази година, ще намалим дефицита, допълни Петков.

Радостин Василев де факто предупреди БСП, че ако продължава така, коалиция с ПП ще е невъзможна. За всеки от тези 16 важни за България мерки, които начертахме, можете да бъдете сигурни, че ще подкрепим всяко разумно предложение след разговор, обеща Петков. Няма как при тези мерки да има в края на годината "едни излишъци, които да раздадем на наши хора", добави той.

Що се отнася до руския петрол, Петков предупреди, че допълнително мито ще влезе в европейския бюджет, не българския.

А ако облагаме свръхпечалба, всъщност няма да можем да обложим "Литаско", защото е в Швейцария, а само ишлемето от "Лукойл Нефтохим".

Затова и най-добре е руският петрол, който се внася, да се ползва само за производство на горива за България. Петков посочи, че скоро ПП ще внесе конкретни мерки - защото дерогацията от европейското петролно ембарго (до декември, 2024 година) ни дава възможност да имаме едни цени на горивата на българския пазар, и други на европейския. ЕК не би искала да види как продукти от руски петрол, направени от "Лукойл Нефтохим", излизат от нас, предупреди експремиерът.