Държавата е задължена да помага в такива бедствени ситуации. Очевидно бедствието тук е било с огромни размери. Едва ли някой във Вършец е виждал нещо подобно преди. Затова ще настоявам пред Министерския съвет да отпусне средства за неговото възстановяване.

Това каза при посещението си в града днес вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов, съобщиха от министерството.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Заедно с кмета на общината Иван Лазаров той провери щетите от наводнението, причинено от обилните валежи през последните 48 часа.

Във Вършец все още текат огледи.

  • Преминаващата през града река Ботуня вече се е прибрала в коритото си, но щетите са големи
  • Голяма част от корекцията ѝ е разрушена
  • Отнесени са три железобетонни и четири метални моста
  • В резултат от преливането e разрушен водопровод в кв. "Заножене" и живеещите в него са без вода
  • Скъсани са и други водопроводи
  • Пътят към една от вилните зони е пропаднал

Частичното бедствено положение в града остава.

Снимка: БНТ

Снимка: БНТ

Щом имаме отнесени и разрушени основи на мостовете за пешеходци, това означава, че силата на стихията е била невъзвратима. Държавата чрез механизма си за бедствия и аварии ще помогне и поеме разходите, които кметът и общината трябва да направят по възможно най-бързия начин. Необходимо е да се проведат комисии за оценка на щетите и задължителните процедури, за да има прозрачност и яснота за какво се харчи. Общината ще може да разходва тези средства авансово, докато бъдат покрити от държавния бюджет, каза Гроздан Караджов.

Снимка: БТА/МРРБ

Още утре вицепремиерът ще предложи на Министерския съвет да бъде сформирана държавна комисия, която да обследва нанесените от стихията поражения.

Снимка: БНТ

До вторник проходът Петрохан ще остане затворен. След обилните дъждове вчера пътят там е повреден, а днес министър Караджов огледа щетите от пороя.

Паднала скална маса в Прохода на Републиката, в района на разклона за с. Войнежа, затруднява преминаването на автомобили, съобщиха в късния следобед от ОД на МВР във Велико Търново.

До разчистването на скалните късове ще се наложи временно проходът да бъде затворен. Заради обилните валежи от дъжд днес паднали камъни и клони затрудняват движението и по пътя Велико Търново - Горна Оряховица през Арбанаси.

Вече е разчистено пътното платно между селата Козловец и Царевец в Свищовско където кална маса до скоро също затрудняваше движението.