Бившият председател на ДПС Мустафа Карадайъ едва днес проговори за мотивите си да се оттегли от поста. Минути преди да започне Централният съвет на Движението той обясни с публикация във Facebook защо е избрал да подаде оставка точно на 7 ноември. 

"Подадох оставка като председател на ДПС непосредствено преди ЦС и НК, за да е ясно, че аз не съм кандидат за председател на партията за следващия мандат, да има достатъчно време за сериозен дебат за бъдещето на партията, както и достатъчно време за подготовка на евентуалните кандидати за председател на партията", написа Карадайъ минути преди да започне партийният форум. 

"Уважаеми г-н Председател, Уважаеми членове на Централния съвет, колеги, скъпи членове и симпатизанти на ДПС! Благодаря за доверието, което ми оказахте с избора ми за председател на ДПС на 24 април 2016 г. и на 12.12.2020 г.", пише още Карадайъ. 

Публикацията му завършва с благодарности и извинение: 

"Благодаря на всеки един от вас за всичко, което преживяхме през този период. Благодаря ви за доверието! Благодаря Ви, г-н Доган, за всичко! Службата за и в името на ДПС е и привилегия, и огромна отговорност. Винаги съм се отнасял с огромна отговорност.

И на финал искам да се извиня на всеки един поотделно и на ЦС като цяло, ако не съм покрил неговите очаквания като председател и като човек.

Желая ви много здраве и успехи!" 

На излъчване на живо преди началото на форума Карадайъ не бе забелязан сред партийците. 

За сметка на това членовете на Движението станаха на крака при влизането в залата на Делян Пеевски, който остана единствен председател на парламентарната група на ДПС след оставката на Карадайъ. 

Само фоторепортери и оператори бяха допуснати до залата, за да направят протоколни кадри. Пеевски застана сам на масата пред аудиторията. След това журналистите бяха помолени да излязат.