Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ подаде оставка от поста. Това потвърдиха за Dir.bg източници от Движението.

Малко по-късно дойде и официалното съобщение от пресцентъра на партията, чието кормило временно поема Ахмед Доган.

"Почетният председател д-р Ахмед Доган поема оперативното ръководство на партията до провеждането на Национална конференция. Това се случи на заседание на Централното оперативно бюро, проведено днес", съобщи пресцентърът на ДПС.

Конференцията на ДПС ще се състои през следващата година, но още не е насрочена, е информацията, с което разполага Dir.bg . Очаква се евентуално форумът да се проведе през февруари.

Към момента не са ясни мотивите за оставката на лидера на движението, чийто мандат изтича през декември.

Новината идва веднага след местните избори, което би могло да провокира догадки, че в партията не са доволни от резултатите, но пък ДПС не отстъпи позиции, плавно повиши гласовете и отчете подобрени резултати.

От партията обявиха, че надграждат резултатите си от предходните местни избори през 2019 г. и ще имат 964 общински съветници и мнозинство в общинските съвети на 45 общини.

През последните месеци Карадайъ мълчеше, не правеше изявления от името на ДПС, не заемаше публични позиции по националната политика, а вместо него те бяха формулирани и изговаряни от съпредседателя на Парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

Това продължи и през предизборната кампания, когато лидерът Карадайъ се съсредоточи върху подготовката на вота и обикаляше структурите на ДПС по места, докато Пеевски отправяше посланията на Движението от парламента.

Преди време анализатори разтълкуваха поздрава на почетния председател Ахмед Доган за рождения ден на Карадайъ на 8 май като знак, че скоро ще бъде отстранен от поста. Доган му пожела "мяра" в личния живот и в политиката с думите "Знам, че го можеш!", което мнозина разгадаха като жълт картон.

Обръщението на почетния председател към лидера на партията беше "драги", а запознати със знаците в ДПС през годините припомниха, че към когото се обърне по този начин Доган, скоро след това се разделя с поста си в партията.

В същото време в края на същия месец май почетният председател защити Карадайъ: 

"Искам ясно да заявя: Всяко посегателство срещу председателя на ДПС е посегателство срещу ДПС и неговите избиратели. ДПС трябва да устои на политическите обрати на времето! А нашият председател г-н Мустафа Карадайъ да продължава да ни представлява уверено, разумно и перспективно", заяви в нарочно послание до движението Доган.

Мустафа Карадайъ е председател на ДПС от 7 години и бе преизбран на поста за втори мандат, който приключва до месец. Той пое ръководството на партията от Лютви Местан след скандала с неговото укриване в турското посолство. Посочи го лично Доган.

Карадайъ е първият лидер на Младежкото ДПС. Той пое пътя към лидерския пост, след като първо бе избран за съпредседател на ДПС на 24 декември 2015 г. , а четири месеца по-късно - на 24 април 2016 г., IХ-та Национална конференция на ДПС го избра за председател на партията. На проведената на 12 декември 2020г. Х-та Национална конференция на ДПС е преизбран за председател. Традиционно, лидерът на Движението досега оглавяваше и парламентарната група и правеше най-важните изявления от името на Движението.