С пост във Facebook бившият председател на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза датата 10 ноември - "34 години от падането на тоталитарната власт в България". Това е и първият коментар на политика, след като подаде оставка от лидерския пост в Движението за права и свободи.

"Днес се навършват 34 години от падането на тоталитарната власт в България. След години историята ще отчете приноса на ДПС и г-н Доган за победата на демокрацията и за мирния преход в нашата родина", пише Карадайъ в социалната мрежа, като краткият пост е придружен и от снимка именно на почетния председател на ДПС.

Новината за оставката на Карадайъ дойде на 7 ноември, като от партията обясниха, че председателския пост временно ще поеме Ахмед Доган - до февруари, когато се очаква да бъде проведена националната конференция на Движението.

През последните месеци Карадайъ мълчеше, не правеше изявления от името на ДПС, не заемаше публични позиции по националната политика, а вместо него те бяха формулирани и изговаряни от съпредседателя на Парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

В четвъртък, на въпрос дали досегашният председател на ДПС Мустафа Карадайъ ще остане народен представител, Пеевски коментира, че това е негово решение.

"На 12-и му изтичаше мандатът, решил е малко по-рано. Това не е нищо особено. Каквото трябва, сме си казали. Всеки член може да се кандидатира за председател на ДПС, като дойдат събитията ще говорим. Подборът ще е номинации от структурите, категоричен бе шефът на ПГ на движението.

До момента Карадайъ не е посочил конкретни причини за оставката, както и не е съобщил решението си дали ще остане народен представител. Преди ден пък стана ясно, че оставка е подал и досегашният зам.-председател на партията Ахмед ахмедов, когото смятат за приближен до бившия лидер.