Това е решение на председателя, мандатът му изтича през декември, той е взел решение по-рано, коментира пред журналисти съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски по повод оставката на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде БТА. Не е нещо особено, допълни Пеевски, цитиран от bTV.

Г-н Доган ще поеме ръководството до провеждането на Националната конференция на ДПС, допълни Пеевски.

По думите му тя се очаква да се състои февруари и за насрочването ѝ се очаква решение на Централния съвет на партията.

На въпрос дали Карадайъ ще остане депутат, Пеевски посочи, че това е лично решение на Карадайъ. Разговаряхме, но не сме дискутирали тези теми, коментира той.

Започваме нашия нормален цикъл, каза Пеевски. По думите му на 17 ноември се очаква заседание на Централния съвет, където ще насрочи провеждането на Националната конференция.

Мисля, че ще чуем достатъчно от самите тях и какви са мотивите това да се случи. Така Даниел Лорер от ПП-ДБ отговори на въпрос в студиото на "Още от деня" по БНТ изненада ли е оставката на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Предлагам да оставим вътрешнопартийното ръководство на други партии на самите тях. Мисля, че ще чуем достатъчно от самите тях какви са мотивите това да се случи. Това, което за нас е много по-важно и аз съм уверен, че това ще бъде така, е постоянството на ДПС в това, което те са обещали не само в българския парламент, а на цялото българско общество - конституционна реформа, която най-после да раздели политика от правосъдие у нас. Това е истинската мисия на партиите, които са обещали тази реформа. Аз вярвам, че каквито и кадрови промени да се случват в ДПС, те имат необходимата политическа мъдрост, за да знаят, че това е пътят, който трябва да следваме", каза Лорер.

Според него интересен факт е, че Доган поема ръководството на партията:

"Той е бил там достатъчно дълго, за да разбира историческата важност на процесите, които протичат в България в момента."

"Така е решил собственикът на ДПС - Ахмед Доган, така е постъпил. ДПС си е персонална партия, видяхме и при номинацията на кметовете - отива там, на килимчето, той решава кой ще бъде номиниран". Това заяви пък бившият депутат, бивш зам.-кмет на София, бивш главен секретар на СДС в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS.

"Моделът на ДПС стана модел на всички партии, виждам, че няма коментар и в медиите - до последния момент се чакаше кой ще бъде номиниран за кмет на София, виждаме и номинациите в ПП-ДБ и до ден днешен се питат кой реши Терзиев да им е кандидатът. Партиите трябва да бъдат институции на демокрацията", каза Сотиров.

Той припомни, че преди е имало вътрешни избори в партиите, а сега всичко става с решението на един тесен кръг. Маниерът на всички диктатори е да правят периодично профилактика на втория ешелон, обясни бившият политик от СДС.