В Румъния имаше правила, коалиционно споразумение още в самото начало, когато беше създаден този кабинет, и затова беше много по-лесно и просто да бъде извършена тази ротация. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на журналистически въпрос по време на посещението си в Букурещ.

По думите й коалицията в Румъния е съставена от две партии, които имат много сходни идеи, позиции, политики, докато у нас това не е така.

"За съжаление това при нас не е точно така. Вие много добре знаете на каква основа беше направена сглобката. Такива паралели според мен не са много удачни. Ситуацията е различна, независимо, че общата дума е ротация", добави вицепрезидентът, цитирана от БТА.

Ротацията на премиерския пост в Румъния беше извършена през юни 2023 г., когато тогавашният премиер, лидерът на Национално-либералната партия Николае Чука, се оттегли и беше съставен нов кабинет, оглавяван от настоящия премиер и председател на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку.

Ойтова призова партиите към разум.

"Що се отнася до случващото се в България, аз нищо не мога да коментирам, защото днешният ден се отличава с мълчание и тишина. Предстои да видим какво са замислили. От Румъния само можем да им кажем, че това не е само тяхна работа - четири политически партии, които участват в две коалиции в една довчера обща коалиция - става дума за съдбата на България и трябва да има разум. Но в крайна сметка решението ще бъде тяхно", коментира вицепрезидентът, предава БНР.

Йотова отказа да коментира хипотезата за предсрочни избори две в едно.

Вицепрезидентът е на посещение в Румъния, а в първия ден от визитата гостува на българското неделно училище "Йордан Йовков" към Посолството на България в Букурещ.

"Тези училища, вече над 400, реализират една допълнителна българска образователна система. Тази функция е много важна, защото така се пази език, така се развива език", каза Илияна Йотова.

Тя добави, че българските учебни заведения зад граница са не са само училища, те се превръщат в културни и духовни центрове за българската общност. Вицепрезидентът изтъкна още, че без помощта на българските посолства те не биха могли да се развиват.

Снимка: БТА