"Има едно голямо недоразумение между самите партии вътре в управляващата коалиция, или поне до вчера управляващата коалиция, така че всеки сега ще се опита "да си измие ръцете" с президента, на нас не ни е за първи път. Както винаги, той (президентът) ще спази и спазва всички разпоредби на българската Конституция". Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, попитана за изказано мнение, че "ако консултациите са по-бързи, означавало, че президентската институция иска да има избори".

"Ще започнат консултациите в първите два дни на следващата седмица и след това - по останалия конституционен ред", обясни Йотова, цитирана от БТА.

На въпрос как оценява диалога между управляващите партии до момента, вицепрезидентът Илияна Йотова отговори: "Интересен".

В съответствие с чл. 99, ал. 1 от Конституцията държавният глава Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание, съобщиха по-рано днес от прессекретариата на президентската институция.

На 11 март (понеделник) на "Дондуков" 2 президентът ще приеме: от 9:30 ч. представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС; от 11:30 ч. представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България"; от 14:00 ч. представители на парламентарната група на "Движение за права и свободи".

На 12 март (вторник) държавният глава ще се срещне с: представители на парламентарната група на "Възраждане" от 9:30 ч.; представители на парламентарната група на "БСП за България" от 11:30 часа; представители на парламентарната група на "Има такъв народ" от 14:00 часа.

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира темата за консултациите с партиите, след като участва в столичното 134-о Средно училище "Димчо Дебелянов" - ОRT School в официалната церемония - израз на почит към паметта на невинните жертви на Холокоста, както и отбелязване на 81-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Събитието се състоя пред стената на българските праведници на света, поставена в училищния двор от Роман Стоянов, потомък на праведник и еврейка.