Обвързването на европейските субсидии със спазването на върховенството на закона е справедливо предложение, заяви еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер преди срещата на високо равнище за следващата многогодишна финансова рамка.

"Мисля, че това е балансирано предложение и ние имаме много ясни аргументи в негова подкрепа. Ще дадем най-доброто от себе си, за да получим "да" от Съвета и от Европарламента", каза еврокомисарят, цитиран от БНР.

Европейската комисия ще настоява страните-членки, които ще бъдат финансово засегнати заради напускането на Великобритания, да бъдат подпомогнати от следващия седемгодишен бюджет на ЕС, обяви Гюнтер Йотингер.

"Ще изпробваме специален инструмент, една програма в помощ на регионите или страните-членки, които в голяма степен са засегнати от процеса на Брекзит. Това ще бъде специален пакет, възлизащ на няколко милиарда евро, за преодоляване на асиметричния шок от излизането на Великобритания, специално насочен за стабилизиране на икономическото положение на конкретни страни-членки или регион", добави той.

"И ако всички 27 държави членки бъдат засегнати от икономическа рецесия, би трябвало да има средства от него за всички и то по други програми. Ако Ирландия например или Балтийските държави бъдат особено засегнати от Брекзит с рязък спад на БВП и растежът им се забави, което да доведе до рецесия, това би означавало асиметричен шок. Той може да бъде остойностен на милиарди и в такъв случай ще трябва да се използват средства за стабилизация, обясни Йотинтер, цитиран и от БТА.