Всички казват, че тези избори за кмет на София ще са различни, защото са голямата битка за власт. Не! Не това е залогът! Знам, че много политически инженери се опитват да подменят играта. Знам, че сигурно им е важно. Само че аз няма да съм и никога не съм била част от това.

Това каза кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова при днешното откриване на предизборната й кампания.

За мен днес започва открито и честно състезание на идеи, решения и проекти за София. Да, тези избори са важни, защото на тях се решават две важни неща, заяви Фандъкова, като ги назова: Първото, как София ще продължи да се променя - дали със силата на опита и с поуките от научените уроци ще стъпим на здравата основа на направеното, за да увеличим скоростта на промяна и градеж; второто, с каква цел София ще се развива - знам, че сега София има уникален шанс да направи голяма крачка в своето развитие.

Работихме така, че в следващата година-две пред града ни стои голямата възможност да привлечем стратегически инвеститор във високотехнологичното производство. Това означава ускорено икономическо развитие, добри доходи и високо качество на живот, изтъкна Фандъкова. Тя отбеляза, че преди няколко месеца "Файненшъл таймс" и Световната банка са отворили свои центрове в София и попита: а дали биха го направили преди 10 години? Каква беше София преди 10 години? Започнахме работа в един спрял град, който преминаваше от криза в криза, подчерта кандидат-кметът.

София беше обградена от хиляди бали боклук, чийто мирис задушаваше половината град. 40-годишните червени Икаруси бяха столичният градски транспорт, а метрото беше 9 км от центъра до "Обеля". Детските градини и части от Борисовата градина се заменяха срещу панелни апартаменти, а парковете дори не се косяха. Радвам се, че днес никой не помни София такава. Защото днес София е различна, изтъкна настоящият кмет.

Фандъкова описа конкретни проекти и си постави цели.

Първата голяма цел е по-високо качество на живот с по-удобна и сигурна градска среда, заяви кметът.

Извеждам като приоритет работата в кварталите. Това означава квартални улици, тротоари и осветление. Често ме питат, защо едва сега - защото първо трябваше да направим големите улици и булеварди. Следваща задача - система на довеждащ транспорт - изцяло електрически автобуси от квартала до спирки на метрото. Защо сега - защото първо трябваше да модернизираме градския транспорт. Фандъкова предлага цялостна програма за изграждане на паркинги: буферни, на спирки на метрото и квартални.

Трябва да намалим транзитния трафик през града - а това значи да завършим вътрешните рингове и Околовръстния път - готови сме с плановете отбеляза кметът,.

Тя изрази гордостта си с метрото и заяви, че "сме готови с разширенията към "Слатина", "Левски", "Люлин" и Южната дъга. Трябва да проектираме и разширенията към "Илиянци" и Студентски град".

Втората голяма цел е по-здравословна среда, което означава чист въздух и повече зеленина. Спечелихме огромен проект за подмяна на старите печки на дърва и въглища на 1/3 от семействата в София. Настоявам парламентът да приеме предложението ми за инкриминиране на горенето на отпадъци, заяви Фандъкова.

Тя бе категорична: спираме колите, които нямат работеща система за очистване и затова ще разработим нов механизъм за сигнали и контрол. Готови сме с проекти за 8 нови парка и с вдъхновяващия проект за Зеления ринг - линеен парк с велоалеи по старата жп линия, увер кметът.

По две конкретни теми сме длъжници - Витоша и Борисова градина, призна Фандъкова. Предлагам конкретни решения за по-добър достъп до планината и възстановяване на Княжевския и Драгалевския лифт - със или без съдействието на собствениците. Вече ясно им го казах, заяви кметът. Къпалнята "Мария Луиза" и Летният театър са двата най-знакови обекта, които трябва и вече можем да върнем на софиянци. Както успяхме да върнем терена, на който изградихме парк "Възраждане - първият от десетилетия нов парк, напомни Фандъкова.

Готови сме с проекти за 5 нови спортни зали в кварталите и 6 ученически спортни зали, които ще са отворени извън учебно време. Ще предложим терен за нов национален стадион, който да е максимално удобен. Подготвяме проект с нови възможности за спорт на Панчаревското езеро, а от догодина София ще има и първият общински аквапарк, изброи кандидатът за кмет.

Третата голяма цел - е да осигури по-големи възможности за професионално развитие, добри доходи и успешен бизнес.

Днес всички говорят за северните територии. Факт е, те вече се виждат. С инфраструктурата, която изграждаме - Северна скоростна тангента и Западната дъга - те станаха новата посока за развитие на София, заяви Фандъкова. По думите й можем да привлечем стратегически инвеститори, да създадем още 4 технологични индустриални зони.

С оглед развитието на високите технологии тя предложи училищен кампус, в който престижни международни училища и университети да отворят филиали.

Междувременно, за да дадем на семействата повече сигурност и възможност за развитие - заедно с изграждането на нови училища и детски градини, започваме и програма за нови ясли. Създаваме и първата общинска детска поликлиника, каза Фандъкова.

Четвъртата голяма цел - да подпомагаме творците, да създаваме нови места за култура и изкуство, да разкриваме историята на града.

Догодина ще започнем изграждането на първия Център за Съвременно изкуство - той ще е истински дом на съвременните творци. Трябва да изградим две нови концертни зали, това е ясен ангажимент, отбеляза кандидат-кметът. Тя бе категорична, че продължава разкриването на археологическото наследство, като проектите за "Св. Неделя" и църквата "Св. Спас" остават "големи задачи..., защото представят сърцето на града ни". Реставрирането на сградите-паметници на културата е задача, за която работим - и с промени в Закона за културното наследство, и със специална програма на общината. Спасихме къщата на Яворов за града, изтъкна Фандъкова.

Петата голяма цел - повече ред, контрол и ясни правила.

На първо място за постигането й Фандъкова поставя електронните услуги и използването на новите технологии и отбеляза, че е нужна е реформа в административните услуги - бързина и удобство за гражданите и бизнеса.

Опитът ни показа, че трябва ефективен и строг контрол при строителството. От една страна, при строителство на публични обекти - за това настоявам строители, проектанти и надзор да носят и професионална отговорност при некачествена работа. И щом искат да работят с публични средства, да залагат и името си, и възможността изобщо да работят, подчерта Фандъкова.

Подготвяме серия от законодателни промени за ограничаване на застрояването в жилищните квартали и за защита на зелените площи. Предлагам София да има ясни стандарти за всички елементи, които се поставят в града, каза кметът.

Фандъкова изрази благодарност за подкрепата на Европейската комисията за проектите на София. За развитието на София подкрепата на правителството и на министър-председателя е изключително важна - защото мащабът на работа е огромен и без подкрепата на държавата много от големите проекти са невъзможни. Казвам го като кмет, който е виждал и двете, каза тя.

Фандъкова представи екипа от общински съветници от ГЕРБ, СДС и хората от гражданската квота, кметове на райони и кметства. Новите приоритети, които предлагам, се нуждаят и от нова енергия, и от нови компетентности. Поканих ярки представители на гражданите - хора, градили своя авторитет с години, както и млади, активни личности. Хора, които могат да представляват в общинския съвет цели сектори. Хора, чиято дума се чува и тежи, заяви в заключение кандидатът за кмет на столицата.