Строителството на метрото върви по график, а това е и първият инфраструктурен проект, който се изпълнява по Плана за възстановяване и устойчивост и се финансира изцяло по него - осигурени са 217 млн.лв., заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на проверка на разширението на третата линия на метрото, при метростанция "Стадион Георги Аспарухов". Заедно с Фандъкова на място на строителните дейности бяха директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев, заместник-кметовете на София Ангел Джоргов и Кристиан Кръстев, както и представители на ръководството на компанията "Сименс".

"Обещах на софиянци, че строителството на метрото няма да спира и правя всичко възможно да изпълня това обещание, въпреки всички трудности. Моите ангажименти са на първо място да бъде осигурено финансиране и на второ място да има работещ екип", заяви Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

Тя припомни, че разширението с нови 3 километра с 3 нови метростанции започна през март тази година.

"Строителството върви по график, над 80 процента от инженерните мрежи са преместени, започнаха и дейностите по изпълнение на стените на метростанциите", каза столичният кмет и благодари на директора на "Метрополитен" и целия му екип.

"За радост инженер Братоев продължава да ръководи екипа, разчитаме на него и за следващите участъци", допълни тя.

Фандъкова благодари и на служебното правителство, на министъра на финансите и на министъра на регионалното развитие, които помогнаха да бъде осигурено и започването на следващия участък през "Слатина", за който има гарантирано финансиране.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Тя допълни, че на събитието днес е поканила и вицепремиерите Атанас Пеканов и Христо Алексиев, за да им благодари публично за помощта този проект да се случва, но за съжаление те имат други ангажименти. "Той остава най-важният стратегически проект за града, защото променя средата, осигурява най-екологичния и удобен транспорт за хората и защото хората харесват, използват и искат метрото, заяви Фандъкова. С тези нови 3 км още 40 хиляди души дневно след три години ще могат да ползват този удобен градски транспорт. А след изграждането на второто разширение през "Слатина", 50 процента от дела на градския транспорт, ще бъде метрото, допълни тя.

Снимка: БТА

Столичният кмет съобщи още, че вече има подписан договор и с изпълнителя на деветте системи за управление и безопасност на метрото и това отново е компанията "Сименс". "Имат шест месеца за проектиране, след това започва изпълнението на системите", каза още Фандъкова.