Разширението на метрото през район "Слатина" вече е защитено с влязло в сила изменение на Общия устройствен план на София и се очаква строежът да стартира в първите месеци на 2023 г. Това съобщи в профила си във Фейсбук кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Трасето започва от Военната академия "Г. С. Раковски", минава през кв. "Гео Милев" и "Слатина", през зала Арена Армеец до бул. "Цариградско шосе". Фандъкова информира, че процедурите за избор на строители на тези 6 км са към края си. Плановете ни са през първата половина на следващата година да започне строителството и на този участък.

"Благодаря на министрите на финансите и регионалното развитие от служебното правителство, които съдействаха за внасянето на плана за одобрение от Министерски съвет", написа в профила си кметът. Предишното правителство на Кирил Петков извади метрото от плана за възстановяване и устойчивост.

"В следващия месец ще бъде готов и доклада за подробния план на трасето", заяви Фандъкова. "Проектът ни предвижда изграждане на 6 нови метростанции, които ще обслужват 65 000 пътници дневно и ще намалят с над 9000 т годишно вредните емисии", допълва още тя.