От 21 март ще започне строителството на разширението на третата линия на софийското метро под бул. "Владимир Вазов" в район "Подуяне". Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Изпълнението на този етап от третия метродиаметър включва трасето от квартал "Хаджи Димитър" до квартал "Левски" и е с дължина три километра и три метростанции.

От 10:30 ч. на строителната площадка, която е между улиците "Станислав Доспевски" и "Поручик Георги Кюмюрджиев", в близост до храм "Св. Ап. Йоан Богослов", Столичната община и "Метрополитен" ще стартират с първа копка изграждането на разширението на метрото.

Строителството на метрото налага промени в движението по бул. "Владимир Вазов" за няколко месеца. От 21 март до 19 септември се забранява влизането на пътни превозни средства по южното пътно платно на булеварда между ул. "Васил Кънчев" и ул. "549", като движението ще се извършва двупосочно в северното платно. За същия период се забранява влизането на превозни средства по северното пътно платно между ул. "Поп Груйо" и ул. "Поручик Георги Кюмюрджиев", като движението се извършва двупосочно в южното пътно платно на булеварда в посочения участък.

Автобусите от линии с номера 78 и 100 и тролейбусите от линии 1 и 3 ще се движат в северното пътно платно на бул. "Владимир Вазов" в участъка от ул. "Левски Вековен" до ул. "549" в посока ж.к. "Левски Г". Спирка "Ул. Васил Кънчев" ще се измести успоредно на съществуващото си местоположение в уширение в северното пътно платно на булеварда в посока ул. "Витиня".

От общината припомнят, че през 2020-2021 г. приключи строителството на Етап 1 и Етап 2, включващи изграждането на трасето от "Овча купел" до "Хаджи Димитър", с дължина 12 км и 12 метростанции. С разширението на третата линия от софийското метро се осигурява удобна връзка на източните квартали на столицата "Хаджи Димитър", "Сухата река" , "Левски Г" и "Левски В", в които живеят и работят около 90 000 души, с центъра и западните части на града.