Кметът на София Йорданка Фандъкова настоя пред журналисти час по-скоро да бъде подписан договорът с Министерството на финансите и да започне редовното плащане по Плана за възстановяване и развитие, с което ще се финансира разширението на третата линия на метрото.

Днес градоначалникът заедно с директора на "Метрополитен" Стоян Братоев и шефа на Столичния общински съвет Георги Георгиев провериха как върви строителството на разширението на третата линия на метрото от "Хаджи Димитър" до ж.к. "Левски", съобщи БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Фандъкова припомни, че този участък от метрото е включен в Плана за възстановяване, като за него са предвидени 217 млн. лв. За да не се бави строителството, Столичната община изпреварващо е осигурила частично финансиране с общински средства до подписването на споразумение с финансовото ведомство.

Към този момент нямаме забавяне в плащанията на изпълнителите, но за "Метрополитен" е непосилно да финансира проекта със собствени средства, каза столичният кмет.

Строителството на участъка от "Хаджи Димитър" до ж.к. "Левски" е с дължина 3 км, то започна на 21 март и върви в срок. Според Йорданка Фандъкова, по обекта се работи активно, изкопите са направени, а около 80 на сто от подземните мрежи са преместени, за да се осигури началото на същинската строителна дейност.

Снимка: БТА

След построяването на цялата линия се очаква метрото да има 50 процента дял в градския транспорт. Това е най-удобният и екологичен начин на придвижване, каза столичният кмет.

Участъкът от 3 км е изцяло подземен. Първата станция "Стадион Георги Аспарухов" се намира в непосредствена близост до футболния стадион. Тя ще има голям вход с три ескалатора от страната на стадиона и втори вход в северния тротоар на булеварда, съобщи Стоян Братоев. Метростанция "Тракия", ще бъде разположена на бул. "Владимир Вазов" при кръстовището му с ул. "Витиня", а третата станция, която ще се казва "Владимир Вазов", се намира при кръстовището на булеварда с ул. "Станислав Доспевски" между ж.к. "Левски В" и ж.к. "Левски Г". В района ще бъде изграден и буферен паркинг за 110 автомобила.

Снимка: БТА

Кметът Фандъкова алармира и за проблем с другия участък на метрото, с който ще се финализира третият метродиаметър. Става въпрос за участъка през "Слатина", по бул. "Цариградско шосе", покрай зала "Арена Армеец". Там продължават обществените поръчки. Финансирането от страна Столичната община е осигурено, то е със заем от Европейската инвестиционна банка. За съжаление докато стигнем до строителството, ние всъщност нямаме одобрена промяна на Общия устройствен план, каза кметът. Тази промяна се прави от Министерския съвет.

Снимка: БТА

"Три пъти ни се връщаха документите, три пъти ги поправяхме. Ключът отново е в парите, защото в тази промяна настоях да бъдат заложени ангажиментите, които лично министърът на финансите пое към София, че тези 143 млн. лв., които бяха отрязани от Плана за възстановяване ще бъдат компенсирани от държавния бюджет", каза Фандъкова.

Тя съобщи, че през тази година в държавния бюджет са заложени 41 млн. лв. но рискът за Столичната община за следващите години е твърде голям, ако няма гаранциите за останалите средства. Кметът Фандъкова изрази надежда, че промяната в общия устройствен план ще бъде приета, защото без нея строителството няма как да започне.

Снимка: БТА