На 16 и 17 юли 1942 г. в Париж и региона са арестувани по искане на нацистите и по заповед на тогавашните френски власти 13 152 евреи.

Държани четири дни в нечовешки условия на закрития колодрум "Велодром д'ивер" ("Вел д'ив"), впоследствие те са депортирани към френски концлагери, където 3000 деца са насилствено разделени от родителите си, изпратени първи в лагерите на смъртта.

Оцеляват по-малко от сто арестувани тогава - и никое от децата.

Заедно с премиера на Израел Бенямин Нетаняху Макрон почете в Париж паметта на жертвите по повод 75-ата годишнина от трагедията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Израелски премиер участва за пръв път в церемонията, която напомня за един от най-скръбните епизоди в историята на Франция. Нетаняху благодари на Макрон за поканата, която нарече на френски език "много, много силен жест", който "говори за отдавнашното и дълбоко приятелство между Франция и Израел".

Макрон отбеляза, че следва примера на бившия президент Жак Ширак, първия френски лидер, признал през 1995 г. отговорността на страната за акцията, потвърдена след това от следващите държавни глави.

Макрон изтъкна, че "организатор наистина бе Франция" и режимът във Виши - това "безспорно не са били всички французи, но това е било правителството и администрацията на Франция". 

Еманюел Макрон напомни значението на борбата с антисемитизма.

Нетаняху благодари на французите, спасили мнозина еврейски деца през годините на гоненията срещу този народ.

"Те са рискували не само собствения си живот, но и този на семействата си", подчерта израелският премер.

"Вашата битка срещу радикалния ислямизъм е и наша битка. Трябва да се бием заедно с радикалния ислямизъм и заедно да го надвием", изтъкна гостът пред френския лидер.

Нетаняху идва в Париж за пръв път от шествието на 11 януари 2015 г. след атентатите в редакцията на френското сп. "Шарли ебдо" и в кашерния хипермаркет.

"Израел бе първата мишена на радикалните ислямисти, но днес те се стремят да унищожат демокрацията и хуманизма в цял свят", отбеляза Бенямин Нетаняху.

Макрон призова за възобновяване на израелско-палестинските преговори 

Френският президент призова днес за възобновяване на преговорите за постигане на решение за две държави - Израел и Палестина.

"Франция е готова да подкрепи всички дипломатически усилия, които водят в тази посока", каза Еманюел Макрон в общо изявление с израелския премиер Бенямин Нетаняху от Елисейския дворец. Израел и Палестина трябва да могат "да живеят един до друг в сигурни и признати граници, с Ерусалим за столица", изтъкна той.

За тази цел е важно да сме сигурни, че условията на преговорите за мир не се поставят отново под въпрос и че международното право се съблюдава от всички, като с това имам предвид продължаващото строителство в колониите, отбеляза президентът.

Макрон осъди извършеното тази седмица в Ерусалим нападение, при което двама израелски полицаи бяха убити близо до светиня, почитана както от евреи, така и от араби.

Френският президент увери Нетаняху в бдителността си към споразумението за иранската ядрена програма и стриктното му прилагане.

Той отбеляза, че иска да започне неотложно диалог с Израел по този въпрос.

Президентът каза също, че споделя израелското безпокойство от въоръжаването на ливанското шиитско движение Хизбула, поддържано от Иран.

На срещата си в Елисейския дворец двамата лидери са обсъдили също борбата с екстремизма в Сирия и другаде и подобряването на икономическото сътрудничество.