Държавният глава Румен Радев проведе първа среща от консултациите за съставяне на правителство с  най-многочислената парламентарна група ГЕРБ-СДС. Той призова да не се отменя търга за газа, както и изрази категоричната си позиция против изпращането на военна помощ за Украйна.

В президентството за разговори с Радев отидоха Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Даниел Митов, Деница Сачева, Делян Добрев и Костадин Ангелов.

Победата ви на изборите е огромна отговорност, защото държавата ни е в тежка политическа и социално-икономическа криза и към първия мандатоносител се гледа с голяма надежда за съставяне на правителство, което да поеме отговорност в тези трудни времена, обърна се президентът към депутатите от ГЕРБ, като ги поздрави и за Димитровден.

Той поиска от ГЕРБ да споделят тяхната оценка за увереността за съставяне на кабинет - на какъв етап са преговорите с другите политически сили, как виждат във времето плана за съставяне на правителство и също какво е виждането им за правителство на малцинството.

"Съставянето на правителство е важно не само за да има страната ни редовно управление, но и за да се гарантира животът на 48-ото Народно събрание, което има да свърши огромна по обем работа. Виждам, че всеки ден се трупат много закони, варианти за бюджети, декларации, проекти за решения на Народното събрание. Според мен връщането на доверието в българския парламент зависи до голяма степен как той ще определи приоритетите, така че те да отговарят на исканията на българските граждани", отбеляза държавният глава и продължи:

"Също така е важно и вашето отношение към бюджета - дали да бъде удължителен закон, който да предпази този бюджет от неизбежното, или да отиваме на 3% дефицит, или или продължаване на политиките с 6,6 процента дефицит. Също вие сте от партиите, които обявиха конкретни антикризисни мерки, така че е интересно да чуем по тях. И разбира се вашето предложение за предоставяне на въоръжена военна техника на Украйна от българската армия".

Снимка: БТА

От своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ благодари за поздравленията, че партията отново е първа политическа сила.

"След няколко избора ГЕРБ-СДС е първа политическа сила. Това го отдаваме на разбирането на българските граждани, че трябва да приключат експериментите в държавата ни. Разбирайки своята отговорност, сме тук за да проведем консултацията по въпросите, които вие поставихте и други теми, които стоят пред българското общество", обясни Атанасова.

По думите ѝ ГЕРБ е положила всички усилия, за да има работещо Народно събрание.

"Давайки си сметка, че едно от основните предизвикателства ще бъде предстоящата зима, доходите на българските граждани, заявките от някои политически сили, че този дебат за Бюджет 2023 г. може да се превърне в сватбарско наддаване, в контекста на това, че може отново да има предсрочни парламентарни избори, е тема за много сериозен дебат, и само и единствено държавническата позиция на всички политически сили може да не ни изправя за пореден път пред следващо предизвикателство на следващ етап", коментира още Атанасова.

Тя подчерта, че служебното правителство ще получи подкрепата на ГЕРБ за още 8 самолета F-16 блок 70.

Румен Радев отбеляза, че редица конституционно определени органи са с изтекъл мандат.

"Това е огромен проблем. Няма как да приемем еврото с управител на БНБ с изтекъл мандат - това пречи на работата с международните институции", подчерта държавният глава.

В отговор на това Делян Добрев заяви, че е скептичен относно способността на 48-ото Народно събрание да избере нов управител на БНБ. Помолен от президента, Добрев представи и антикризисните мерки на ГЕРБ-СДС, които според партията не трябва да изискват пари от бюджета, но ще подействат "като Ред Бул на икономиката".

Снимка: БТА

"За първи път от началото на годината служебният кабинет проведе търг за покупка на газ. Отстъпките, които се постигнаха, са далеч по-добри от предходните договори за доставка на газ. От 1 януари ще искаме нова тръжна процедура за доставка на газ, защото това ще снижи цената на горивото. Имаме и проекторешение за ускорено влизане в еврозоната при спазване на срока от 1 януари 2024 г. Не вярвам в рамките на този мандат да бъде избран нов управител на БНБ", каза Добрев.

Сред антикризисните мерки, които представи той, са още компенсация за бизнеса, както и регулацията на цената на тока за битовите потребители и др.

Държавният глава обаче призова ГЕРБ да не отменят тържната процедура за газа.

"Ще трябва или да оттеглите това предложение, или да се уточните със служебното правителство как да се процедира, защото 10-годишният търг върви и редовното правителство ще може да го приключи в края на март. Надявам се, че това ще се случи, за да може да се вземе решение, защото то е стратегическо за България", коментира Румен Радев.

"Или ще променим, или ще изтеглим проекта, за да не си противоречим с вече извършените действия", отговори му Добрев.

По темата за изпращането на оръжие за Украйна предложенията на ГЕРБ обясни пред президента депутатът Даниел Митов.

"Правителството, което управляваше преди няколко месеца, трябваше да вземе това решение още когато нашите съюзници започнаха да дават военна помощ", посочи Митов и добави:

"Сега ние ще трябва да измием този срам. Оттук нататък предстои преглед на подкрепата, която България може да окаже, да видим какви наличности можем да отделим и да се започне разговор с нашите съюзници. Време е да стане сега. Когато става въпрос за НАТО, там е важно и спешно да изпратим български посланик, тъй като от доста време нямаме такъв - България не стои добре и не се възприема като силен член на евроатлантическата общност".

Митов призова да се с спре с говореното, че предоставянето на военнотехническа помощ ще ни вкара във войната.

От своя страна Радев посочи, че на нито една среща на НАТО не е усетил такива намеци или упреци. Оценяват се високо усилията на България, посочи държавният глава.

По думите му България е закъсняла с 15 години в своята модернизация.

"Само да не изпадаме в концепцията "сливи за смет". Никъде няма "давам си старото оръжие и получавам като подарък ново". Запознайте се къде какво става. Това са дълги процеси - има намаляване на отбранителната способност. Нещата не са толкова прости. Моят ангажимент като върховен главнокомандващ е аз да не допусна намаляване на способностите на Българската армия, защото виждаме каква е средата на сигурност не само на Север, но и на Балканите, това трябва да го отчитаме", категоричен беше държавният глава.

"Необходим е минимален консенсус по отношение на бюджетната технология. Хипотезата, където в Народното събрание, във фактически предизборна ситуация, се гледа Проектобюджет 2023, има всички шансове да се превърне в перфектна буря. Няма да има нито една партия, която фактически да носи отговорност за публичните финанси на държавата. Затова най-безопасният вариант е технологията удължаваме на бюджета за 2022 година при разговори с Министерството на финансите дали до месец, март, април, или май. Другият вариант е рисков и нелогичен от политическа гледна точка", посочи и Томислав Дончев.

По думите му има шанс за съставяне на правителство, но "политическият егоизъм е взел връх".

Веднага след срещата Десислава Атанасова коментира пред журналисти, че "все още има възможности за някакви разговори по определени приоритети с останалите парламентарни групи".

Снимка: БТА

"Многократно призовавахме политическите партии и парламентарните групи да помислят за рисковете пред държавата ни, ако се стигне до предсрочни парламентарни избори. Очевидно е, че без първата политическа сила много трудно ще се сформира кабинет", посочи председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

"Ние считаме, че всичко, което заявихме като приоритети, все още са на масата. Оставяме останалите ПГ отново да помислят за възможности. Ако не получим какъвто и да е знак, че ще се търси възможност за решаване на кризите, то ние за пореден път ще демонстрираме не само самочувствие, но и имаме експерти, които можем да предложим за кабинет. Не ни каза президентът кога ще връчи мандата", добави Атанасова.

На парламентарната група на ГЕРБ-СДС президентът трябва да връчи и първия проучвателен мандат, след като приключат разговорите с всички парламентарно представени партии, както го изисква Конституцията.

Ден по-рано Румен Радев съобщи пред журналисти, че кани ГЕРБ-СДС на консултации, но няма да бърза с раздаването на мандатите, защото депутатите в Народното събрание имат много работа за вършене.

"Аз очаквам съответно партиите да поемат отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент, когато, помните, въпросът за властта обсеби цялата дейност на Народното събрание. Един месец не успяха да съставят съответните парламентарни комисии. Парламентът потъна в скандали, което обезсили и самата негова дейност", каза държавният глава.

От своя страна представителите на ГЕРБ подкрепиха заявката на Радев да не бърза с раздаването на мандатите.

"Ние ще се явим на свиканите от президента консултации. Може би е редно да се явим в разширен състав, защото има няколко важни теми за разговор - основната е шансовете и възможностите за сформиране на управляващо мнозинство и правителство в този парламент", заяви в кулоарите на парламента Томислав Дончев.

След ГЕРБ-СДС на консултация при президента трябва да бъдат поканени и представителите на "Продължаваме промяната". Държавният глава обаче не е обявил още кога ще бъде срещата му с тях.