Лидерът на "Български възход" Стефан Янев изказа подкрепа за намерението на президента да не бърза с връчването на мандатите.

"Смятам, че този ход е удачен от гледна точка на това, че парламентът има нужда от малко повече време", коментира той в кулоарите на Народното събрание.

Янев се аргументира с началото на живота на 48-ото НС, в което партиите са започнали да разговарят "с един висок тон" и постепенно той се е нормализирал. "Според мен е от изключителна важност да направим усилията да съставим мнозинство, което да успее да излъчи правителство. До голяма степен вече имаме наченки на диалог по някои въпроси и се надявам да продължим в същата посока", коментира Янев.

"Ние сме готови и имаме стратегия, ако получим третия мандат. Ако тази хипотеза се осъществи, ще говорим в детайли", каза още Стефан Янев по темата за третия мандат.

За него е от изключителна важност да се положат усилия за съставянето на мнозинство, което да е в състояние да излъчи правителство. Янев смята, че така формациите ще бъдат честни към българските граждани. Той каза, че е безотговорно да се говори за нови избори.

Във връзка с внесените две проекторешения за военна помощ за Украйна - от ГЕРБ и от ДБ, председателят на ПГ на "Български възход" заяви, че тази тема е била дискутирана на председателски съвет тази сутрин. По думите му има разбиране, че този въпрос не е от изключителна важност да се решава "от днес за утре". Янев отбеляза, че е важна първо защитата на българските национални интереси.

"Когато говорим за оръжие, трябва да разделим въпроса на две. Първо, оръжията като бизнес - възможността на българската промишленост, на българската оръжейна индустрия, да изнася - според мен не е проблем да не търсим посредници, да изнасяме директно", заяви Янев.

"По отношение на военна помощ, която да се дава от инвентара на Българската армия - въпросът е по-особен", добави той. "Ако има възможност за подмяна с по-ново и модерно оръжие - да, ако не - не даваме нищо", заяви Янев.

Попитан по темата за връщането на хартиените бюлетини, какъвто проект БСП вече внесе, Янев потвърди, че "Български възход" е за запазването на машинното гласуване и дори подкрепя възможността за електронно гласуване.