"Нивата на инфлацията достигнаха своя пик, сега с в плато и предстои спад". Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV служебният министър-председател Гълъб Донев ден преди откриването на първото заседание на 48-ото Народно събрание.

"Политиките, които са провеждат, са на база заложените в бюджета от редовното правителство. Служебното няма вина за това дали дългът скача, лихвените проценти се покачват, или инфлацията се покачва или спада. Това, което служебното правителство направи, е да успокои темпа на нарастване на инфлацията", подчерта той.

Според него усилията на служебния кабинет и на министъра на регионалното развитие арх. Иван Шишков са довели до пускането на газовата връзка с Гърция на 1 октомври и допълни, че това е основната причина за спада в цената на синьото гориво. "Това е резултат от усилията и прозрачните процедури за доставка на природен газ. Всички участници ни предоставят по-евтини цени. Цената на газа пада с малко в световен мащаб, а при нас - в пъти. Трябва да се работи, а не само да се говори", категоричен е той

Цената на тока

Със законопроекта за временни компенсации за високите цени на тока служебното правителство предлага на парламента да наложи две тарифи на електроенергията за бита и равнопоставеност между домакинствата, които се отопляват на ток, парно или с природен газ.

Така няма да се налага хората да сменят отоплението си по средата на есенно-зимния сезон, каза премиерът Донев.

За облагането на свръхпечалбите на енергийните дружества той обясни: "Няма да им изземе цялата печалба. То ще бъде до определени нива в зависимост от това какви са разходите, които те имат за съответно поддръжката, ремонта, за инвестиции, нормалната норма на печалба, която би трябвало по закон".

Шенген и контролът на границата с Турция

"Служебното правителство имаше ролята да вкара държавата в контрола на границата на "Капитан Андреево". Ако държавата не беше влязла в своите правомощия, щяхме да имаме проблем с влизането в Шенген. Служебното правителство показа как се действа, а не само да се говори", обясни служебният премиер.

Проблемът с Капитан Андреево беше посочен още миналата година, допълни той. "Още през 2011 година България е обявила готовност за влизане в Шенген. Днес Европейският парламент препоръча на Европейския съвет да вземе решение за членството на България и Румъния. Сега топката е при политиците. Има песимистично настроени лидери в ЕС, които прехвърлят решението заради вътрешната политика", посочи Донев.

Отбрана

"Остатъчният ресурс на изтребителите МиГ-29 не може да осигури времето между 2023 година и 2025 година, когато ще пристигнат първите Ф-16. Трябва да осигурим охраната и затова изпратихме запитване за изтребители втора ръка", коментира Донев.

Според служебния премиер нямаме достатъчно годно оръжие, което да предоставим на Украйна и уточни, че за се да се изпрати, веднага след това трябва да бройките да се попълнят. Министър-председателят подчерта, че заплаха към страната ни заради войната в Украйна в момента няма.

Вотът на 2 октомври

В заключение премиерът добави, че за първи път поръчителите на купените гласове на изборите на 2 октомври, а не само купувачите ще бъдат с повдигнати обвинение за нарушаване на избирателните права. Според Донев изборите са били честни и изрази надежда да не стават чести.