Кристиан Вигенин бе избран за заместник-председател на Народното събрание от БСП, предаде "Фокус". Предложението е внесено от лидера на БСП Корнелия Нинова и ръководството на парламентарната група на "БСП за България".

"За" кандидатурата му гласуваха 106 народни представители, "против" - 4 и "въздържали се" - 4, с което то бе прието.

На 2 юли 2019 г. ПГ на "БСП за България" освободи Кристиан Вигенин от поста секретар на групата, а Антон Кутев от поста заместник-председател.

Предишният зам.-председател на НС от квотата на левицата - Валери Жаблянов, беше свален от зам.-председателския пост на парламента на 21 февруари 2018 г. с гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти, "Воля" и на един независим депутат.  Оттогава БСП нямат свой заместник-председател на 44-ото Народно събрание.

ГЕРБ поискаха отстраняването на Жаблянов с три мотива: обявил се срещу договора с Македония, наричайки го "търгашество от най-ниска проба", "недоносче и измишльотина"; не зачел авторитета на НС, възпрепятствайки отдаването на почит към паметта на жертвите на комунизма; нарекъл Народния съд "необходимо и неизбежно правосъдие".

Самият Жаблянов тогава изнесе пламенна реч, която започна с думите "Другари и другарки, социалисти и антифашисти" и заяви, че мотивите на управляващите са "политически произвол и фактологическо слабоумие". Това предизвика остра реакция от редиците на управляващите, като Владимир Тошев го нарече "дървена комунистическа глава" и се извини, ако това се смята за псувня.

В защита на Жаблянов лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че няма да предлага нов заместник-председател на парламента и ще сезира Европейския съд за правата на човека. Беше сезиран и Конституционният съд, но той не върна социалистът на високия пост.

В края на юни Валери Жаблянов беше освободен от Изпълнителното бюро на БСП.